Dödsbodelägare vägrar skriva under arvskifteshandling

2017-11-16 i Arvsskifte
FRÅGA
Hej och godmorgon,En kort fråga efter min svärmor finns det ett bankkonto med ca 6.000:- en av dödsbodelägarna trilskas med att inte skriva på då han har fått för sig att vi har lurat honom vid boupptäckningen?? Detta gäller alltså arvsskiftet, om vi inte kan få ut dessa pengar och givetvis dela lika i db skall dessa pengar stå där i all evighet??Hur går vi enklast tillväga.Med vänliga hälsningar
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att bouppteckningen är underskriven av alla dödsbodelägare och inskickad till Skatteverket. Handlingen som en dödsbodelägare inte vill skriva under är alltså en arvskifteshandling. För att en arvskifteshandling ska vara giltig måste alla dödsbodelägare skriva under, detta framkommer av 23 kap 4 § Ärvdabalken.

Vägrar någon dödsbodelägare skriva på arvskifteshandlingen kan en dödsbodelägare begära att en skiftesman utses. Skiftesmannen försöker då medla mellan parterna och går det inte att komma överens kommer skiftesmannen göra ett tvångsskifte där han beslutar om hur egendomen ska delas upp.

Notera att skiftesmannens arvode ska betalas av dödsboet. Om inte annat kanske detta skulle vara ett incitament för dödsbodelägaren att skriva under arvskifteshandlingen frivilligt.

Vill ni ansöka om skiftesman hittar ni mer information här.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Eric Nilsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsskifte (681)
2021-12-08 Är vi betalningsskyldiga för en sanering som skett långt efter ett arvskifte?
2021-12-04 Ska särkullbarnet ha 50% av kvarlåtenskapen och andra barn dela på resterande 50%?
2021-11-30 Hur fördelas bröstarvingars arv?
2021-11-30 Arv efter förälder och styvförälder

Alla besvarade frågor (97723)