Dödsbodelägare - tidigare avliden makes efterarvingar

Hej! Några frågor inför stundande bouppteckning efter vår avlidne farmor. Vad har vi (=jag och min bror som är närmast efterlevande) att ta hänsyn till? Testamente från farmor finns, som upphäver tidigare testamente, och där all kvarlåtenskap testamenteras till vår far, som avled 2011. Tidigare testamente har hittats från 1974, där farmor och farfar skulle ärva varandra samt barnen (2 barn "tillhörande" farfar och 1 barn "tillhörande" farmor) avstod laglotter tills dess att båda avlidit. Bouppteckning gjord efter vår farfar 1982 visade att farfar ej hade några tillgångar, allt var skrivet på vår farmor (hus etc). Dock gjordes tilläggsbouppteckning med reversfordran på ett av farfars barn, den enda som fortfarande är i livet (=ett lån, som enligt vårt vetskap aldrig betalats tillbaka). Nu är frågan - vilka är dödsbdelägare i detta fall? Är det enbart jag och min bror (eftersom vår far är avliden)? Eller är det även särkullbarnet från farfars sida ? Tack på förhand!

Lawline svarar

Hej!

Efterarvingar till tidigare avlidna make blir dödsbodelägare i den senare avlidne makens dödsbo, 18:1 Ärvdabalken (ÄB). Då er farmor ärvde tillgångar av sin man har hennes mans arvingar rätt till efterarv. Att fordran som ärvts sen inte kommit att betalas ändrar inte det då det ändå var en tillgång.

Samtliga dödsbodelägare ska kallas till bouppteckningsförrättningen, 20:2 ÄB. Ni måste därmed kalla er farmors mans särkullbarn till förrättningen.

Ärvdabalken hittar du https://lagen.nu/1958:637#K18.

Vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bouppteckning och arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000