Butiker måste inte visa dig den fysiska varan du ska köpa

2017-07-27 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Hej,Jag blev nekad av en säljare i en butik att se vara innan köpet. Enligt honom kan de inte öppna kartongen och visa vara för kunden, eftersom den då måste säljas likt en tillbakalämnad vara. Är det OK enligt konsumentköplagen, att vägra visa varan/öppna kartongen innan köpet? Varan jag ville köpa var en dator, som låg i en kartong som gjorde det omöjligt att titta på varan innan man öppnar förpackningen.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vad butiken gjort är riktigt. Det är för närvarande deras dator och de har rätt att göra vad de vill med den, inklusive att inte sälja den till dig. Detta är den så kallade avtalsfriheten som råder i Sverige.

Det är givetvis butikens syfte att sälja saker men om du har vissa krav för att få köpa en sak eller krav för att eventuellt köpa en sak så får butiken antingen tillmötesgå dina krav eller välja att inte sälja deras vara till dig.

Du kan däremot vara säker på att om datorn inte fungerar som den ska så har du rätt att få den åtgärdad. Om du frågar "har datorn möjlighet att göra x" och förklarar att den enda anledningen till att du köper just den här datorn är för att den kan göra det. Skulle de som säljer datorn säga att den kan göra det men sedan visar det sig att det inte går, då har du rätt att få köpet hävt eftersom du inte skulle köpt datorn om du inte fått denna utfästelse av funktion.

Jag hoppas du fått svar på din fråga.

Vänligen,

Emil Danielsson Nykänen
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (1248)
2021-07-25 Vad gäller för hävning av köp och rätt till skadestånd vid dröjsmål?
2021-07-22 Kan jag häva köpet av en bil som det är fel på?
2021-07-18 Säljaren motsätter sig reklamation
2021-07-16 Vad kan man som konsument kräva av försäljaren när det är fel i en vara?

Alla besvarade frågor (94177)