Bryta loss dotterbolag

2017-08-14 i Bolag
FRÅGA
I den aktuella situationen finns ett moderbolag; (X)AB med ett dotterbolag;(Y) AB.Vilka alternativ finns att tillgå juridiskt om man vill bryta loss dotterbolaget från moderbolaget? Syftet är alltså att göra dotterbolaget(Y) AB till ett helt separat aktiebolag.
SVAR

Hej, Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Dotterbolag betyder i stort att ett bolag är ägt av ett annat bolag i så stor mån att det ägande bolaget har full kontroll över det. Ett enkelt sätt att göra om dotterbolaget till ett helt separat aktiebolag är att förändra ägarstrukturen. Alltså att sälja det( YAB) till ägaren av det första bolaget XAB, förutsatt att man vill att ägaren till XAB fortsatt skall vara i kontroll över dotterbolaget. Så länge YAB är ägt av XAB eller ett annat bolag kommer det dock fortsätta vara ett dotterbolag.

Med vänlig hälsning

Björn Gunnarsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bolag (731)
2021-07-17 Försvinner utdelningsutrymmet i ett av mig ägt aktiebolag om jag säljer aktiebolaget till mitt Holdingbolag?
2021-07-13 Försäljning av andel inom konsortium
2021-07-06 Rätt till redovisningshandlingar inför bolagstämma
2021-07-02 Kan jag starta ett aktiebolag trots skuldsanering?

Alla besvarade frågor (94235)