Brottsligt att spendera 100-lapp som något annan tappat?

2017-03-11 i Påföljder
FRÅGA
Hej!Om jag skulle hitta 100kr i gångarna inne på Ica Maxi och spendera dessa 100kr på varor i butiken istället för att lämna dessa till polisen. Vilket brott gör jag mig då skyldig till?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Du har en anmälningsplikt

Enligt 1 § hittegodslagen ( här ) ska den som hittar något anmäla fyndet till polisen utan oskäligt dröjsmål. Lagen gäller inte i fråga om bortkastade, övergivna eller i det närmaste värdelösa föremål. Det finns ingen exakt gräns för när ett föremål omfattas av lagen, men det är inte helt osannolikt att en 100-lapp anses ha sådant värde att den utgör hittegods. I sådant fall har du som upphittar och tar 100-lappen en anmälningsplikt. Om du inte anmäler gör du dig skyldig till fyndförseelse, vilket kan leda till böter (10 kap 8 § brottsbalken här ).

Hittegodset ska vårdas väl

Hittegods ska vårdas väl (2 §), vilket bör betyda att du som upphittare inte får "omvandla" pengarna till varor från t.ex. Ica Maxi. Om ägaren inte framträder inom 3 månader blir du ägare till pengarna och får göra vad du vill med dem (4 §).

En 100-lapp blir sällan anmäld som borttappad

Till skillnad från andra föremål som tappas bort, t.ex. en kvarglömd cykel, ett klädesplagg eller en plånbok, är en 100-lapp i princip omöjlig för ägaren att peka ut som just sin 100-lapp. Det är således mycket sällan som ägaren överhuvudtaget gör en förlustanmälan till polisen, och om detta trots allt sker är det svårt att visa ägarskap. En upphittad 100-lapp kommer således med stor sannolikhet bli din (eftersom ingen ägare kommer framträda). För att vara på säkra sidan bör du dock anmäla fyndet till polisen.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1573)
2021-09-16 När gallras uppgifter från belastningsregistret?
2021-09-09 Råder ett fängelseförbud om en brottslig gärning begåtts under allvarlig psykisk störning?
2021-08-31 För vilka påföljder gäller 2/3 regeln?
2021-08-31 Kan man bli av med körkortet om man gör sig skyldig till stöld?

Alla besvarade frågor (95746)