Brottsligt att skicka falskt dödsbud via sms?

FRÅGA
Är det brottsligt/straffbart att skicka ett falskt dödsbud via sms?i detta fall en kvinna som skickat till sina barn och syskonbarn att deras mormor är död,vilket dock ej var fallet,ingenting hade hänt överhuvudtaget. De som fick meddelandet tog väldigt illa vid sig och trodde att det var sant.
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!

Regler om brott finns i Brottsbalken, den hittar du här.

Det brott som kan bli aktuellt i detta fall är ofredande, som innebär att någon genom ett hänsynslöst beteende ofredar annan, 4 kap 7 §. Ett exempel på ett sådant hänsynslöst beteende är just att göra en annan person upprörd genom att lämna ett falskt meddelande om en närståendes död.

Gärningen måste innebära en kännbar fridskränkning, vilket det inte torde råda någon tvekan om i detta fall eftersom du uppger att de som fick meddelandet tog väldigt illa vid sig. För att kunna dömas till ansvar för brottet måste även kvinnan som skickat sms:en agerat med uppsåt, dvs veta att det hon gjorde var fel.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Annie Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (1208)
2021-07-31 Kan man bli straffad om man sprider nakenbilder/videos eller om hotar om att göra det?
2021-07-31 Förhindra grannar från att använda ens brygga
2021-07-31 Träna lös hund på allmän plats
2021-07-28 Får man filma och fotografera andra personer?

Alla besvarade frågor (94603)