Egendom för fritidsändamål

2017-11-06 i Sambo
FRÅGA
Hej! Vi ska separera som sambos och jag äger huset. Jag har köpt exstremt mycket saker eftersom jag samlar på : tomtar,uppstoppade djur, 70 talssaker, teak ,kaffekoppar mm som jag till 100% har skaffat och betalat själv. Kan man se det som egenintresse typ hobby som inte ska delas vid bodelning? Sakerna finns naturligtvis i huset och på väggarna men det är ju mina samling. Allt från älghuvud, till olika träfigurer av olika djur. Och som tomtarna tar man ju fram 1gång / år fast det är mina.Tacksam för svar.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Vid bodelning mellan sambor är Sambolagen (SamboL) tillämplig.

Samboegendom
I bodelningen ska samboegendom ingå. Samboegendom motsvarar sambors gemensamma bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning, 3 § SamboL.

Gemensamt bohag, 6 § SamboL
Till det gemensamma bohaget räkas möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet.

När det gäller din samling av föremål så kan exempelvis tomtar, uppstoppade djur, 70 talssaker och liknande prylar anses användas huvudsakligen för fritidsändamål, 7 § SamboL. Kaffekoppar och annat som rimligen anses tillhöra det gemensamma hushållet och som används gemensamt kan bli svårt att bedöma som något som används för fritidsändamål.

Alltså kan prylar som inte räknas som typiskt för hemmet ses som en del av din hobby och därmed inte räknas som samboegendom. Det kan däremot bli svårt att styrka att kaffekoppar och andra vanliga föremål som är en del av hemmet ska anses vara en del av din hobby. De kommer därmed förmodligen att räknas som samboegendom och ingå i bodelningen.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Vänligen,

Anduena Krasnigi
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo (500)
2021-09-07 Skillnaden mellan arvsrätten för gifta och sambos
2021-08-20 Räknas gåva till sambo som förskott på arv?
2021-08-17 Vem ärver i ett samboförhållande?
2021-08-14 Kan min pappas partner med stöd av sambolagen göra anspråk på hans bostadsrätt?

Alla besvarade frågor (95665)