Bodelning och arvskifte
Jag och min fru har ett gemensamt barn och jag har ett särkullbarn. Om jag går bort, ska mitt giftorättsgods då delas i två delar (min fru och mitt särkullbarn) eller i tre delar (min fru, mitt särkullbarn och vårt gemensamma barn)? Vårt gemensamma barns del går ju då tillbaka till min fru så att den totala fördelningen i så fall blir 1/3 till mitt särkullbarn och 2/3 till min fru.
Med vänlig hälsning,
Andreas
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
Om du skulle gå bort är det första som kommer ske en bodelning mellan dig och din fru. I bodelningen delas ditt och din frus giftorättsgods lika mellan er. Detta innebär alltså inte att hälften av ditt giftorättsgods automatiskt går över till din fru utan bodelningen medför endast att era tillgångar delas lika mellan er.
Efter att bodelningen är genomförd kan ett arvskifte ske, i arvskiftet ska din kvarlåtenskap fördelas på dina arvingar. Om du inte har skrivit något testamente ska arvet fördelas lika mellan dina bröstarvingar (barn). Som du har konstaterat kommer din fru ärva åt ert gemensamma barn och det barnet får istället ut arvet efter att din fru gått bort. Särkullbarnet ska dock få hela sitt arv direkt om den vill det. Din kvarlåtenskap fördelas således endast på dina barn och din fru ärver inget själv utan ärver endast åt ert gemensamma barn.
Om du vill att din fru ska kompenseras mer än det hon eventuellt kan få i en bodelning föreslår jag att du upprättar ett testamente! Tänk dock på att du aldrig kan testamentera bort mer än att dina barns laglott täcks (halva arvslotten).
Om du undrar över något mer får du gärna återkomma.
Vänligen,