Bodelning mellan tidigare sambor

2015-08-30 i Bodelning
FRÅGA
Hej, skriver för min vän, han har varit sambo i 21 år nu vill tjejen separera, min vän står som ensam ägare till villan, och tjejen står bara med på hälften av lånen, vad händer då när man separerar?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline!

Om två personer stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll är de sambor, vilket gör att sambolagen blir aktuell (1 § sambolagen). När ett samboförhållande upphör (2 § sambolagen) ska bodelning ske, på liknande sätt som vid skilsmässa, om någon av samborna begär det (8 § sambolagen). Bodelningen innebär att det görs en likadelning av vardera sambons s.k. samboegendom med avdrag för sambons skulder. Samboegendom är förenklat sambornas gemensamma bostad samt bohag, om egendomen har förvärvats för gemensam användning (3 § sambolagen).

I din väns situation kommer en bodelning att genomföras om någon av samborna kräver det. Om villan är köpt efter att de blev sambor eller i nära anslutning till att de blev sambor är villan förvärvad för gemensam användning (3 § sambolagen) och villan kommer då att ingå i bodelningen. I sådana fall har din väns tidigare sambo rätt till värdet av halva villan om en bodelning blir aktuell.

Vänliga hälsningar,

Elias Lundin
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2654)
2020-10-29 Vad gäller för avkastning av enskild egendom som t.ex. lön från ett företag?
2020-10-29 Vad ska jag betala för att köpa ut min syster från vår gemensamma fastighet?
2020-10-28 Ska ett avgångsvederlag ingå i en bodelning?
2020-10-28 Med vilket belopp ska sambon lösas ut från den gemensamma bostaden?

Alla besvarade frågor (85586)