Bodelning mellan sambor

2015-02-07 i Bodelning
FRÅGA
Hej..Jag och min sambo köpte en villa ihop och nu ska vi separera efter 3 månader och under tiden har jag stått för alla kostnaderna på huset (50000) för att hon vägrat betala sin del..och nu vill jag köpa ut henne ur huset..vi står på hälften av lånen var (ingen insats) och jag har kontaktat min bank så jag kan ta över hela lånet på huset samt att jag har kontaktat mäklare som sagt att husets värde är samma som vi köpte för 3,4 miljoner. Och nu tycker hon att hon har rätt att ta med sig vårat spabad för 100000 som vi betalat lika mycket för pga av att hon får flytta och jag får bo kvar så då vill hon att jag kompenserar henne för det..jag vill ju att hon betalar mig min del av poolen i sånt fall och hälften av boende kostnaderna som jag betalat..hon ska ju inte få bo gratis och ta poolen med sig dessutom....och om huset annars ska säljas hur får jag tillbaka mina pengar på boende kostnaderna? Hur gör jag? Vad är rätt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Egentligen finns det inte reglerat i lagen hur stor del av boendekostnaderna var och en ska stå för. Detta är upp till er själva. Har ni skrivit något skriftligt avtal emellan er angående hur boendekostnaderna ska fördelas?

Villan och spabadet utgör samboegendom, precis som du redogör för, och ska ingå i bodelningen eftersom de utgörs av gemensamt förvärvad bostad och bohag i enlighet med sambolagen 3 §, här.

När ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras mellan samborna om någon av dem begär det. Man har rätt att begära bodelning upp till ett år efter att man flyttat isär.
Sambor som har fördelat tillgångarna mellan sig ska vid en bodelning upprätta ett bodelningsavtal. Bodelningsavtalet är ett bevis mellan samborna att bodelningen är genomförd. Ett bodelningsavtal är också nödvändigt för att någon av samborna ska kunna ansöka om lagfart för en fastighet respektive få en bostadsrätt överförd på sig.

Vid bodelningen ska samborna dela lika på gemensam bostad och gemensamt bohag som är skaffat för gemensam användning (oavsett vem som har betalat egendomen).

Observera att reglerna om bodelning inte gäller om samborna i ett skriftligt samboavtal har kommit överens om annat.

Hoppas du fått svar på din fråga. Jag skulle rekommendera dig att kontakta en jurist för ytterligare konsultation och eventuell hjälp med bodelningen. Vi på Lawline samarbetar med erfarna jurister inom familjerätt. Du kan boka tid direkt på http://lawline.se/boka. Har du några frågor är du välkommen att kontakta mig på:

Ellinor Svensson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2555)
2020-07-03 Hur räknar vi ut bodelningslikviden vid partiell bodelning?
2020-07-01 Bodelning när ena maken har ett lån
2020-06-30 När man inte kommer överens under bodelningen
2020-06-30 Är en gåva enskild egendom?

Alla besvarade frågor (81686)