FrågaFAMILJERÄTTBodelning07/02/2015

Bodelning mellan sambor

Hej! Min sambo separerades för 1,5 år sen, det blev ingen bodelning då allting gick så fort och jag flyttade in till huset nästan en månad efter exet flyttade ut, sambon står nu som ensam ägare i huset. Exet kräver nu 2 år senare bodelning, när jah flyttade in i huset såg det värre än soptippen, har renoverat nästan hela övervåningen och städat massvis skräp som har varit slängt flera år i garagen, jag har med andra ord höjd värdet på huset med minst 200tkr. Skickade bilder till än mäklare för att göra en preliminära värdering och huset var värt samma som den är belånad, så det blev bara skulder kvar, och där har sambon betalt 1000kr i månaden plus att hon får behålla båda barnbidrag ( finns 2 barn) så det blir 2100kr i månaden. De har delad vårdnad så barna bor varannan vecka hos varje förälder. Nu är jag rädd att hon kommer att kräva mer pengar för huset som jag slitit för att kunna bo här och fixat och renoverat. Hur kan man lösa det hela?

Lawline svarar

En begäran om bodelning av samboegendom måste framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde, 8 § andra stycket sambolagen (2003:376). Din sambos ex kan alltså inte kräva bodelning nu när det gått ett och ett halvt år sedan samboförhållandet upplöstes.


Vidare gäller att bodelning ska göras med utgångspunkt i de egendomsförhållanden som rådde den dag då samboförhållandet upplöstes, 8 § första stycket sambolagen (2003:376). Låt säga att din sambos ex framställt sin begäran om bodelning i tid (det vill säga inom ett år från samboförhållandets upplösande). Exet hade då ändå inte kunnat tillgodogöra sig den värdeökning av huset som skett efter att samboförhållandet upphört.


Det är heller inte helt självklart att huset skulle ingå i den hypotetiska bodelningen. För att ett hus ska ingå i en bodelning mellan sambor krävs att det köpts för gemensam användning, 3 § sambolagen (2003:376). Om din nuvarande sambo köpte det innan hon träffade sitt ex köptes det inte för gemensam användning. Det är då inte så kallad samboegendom och ska inte ingå i bodelningen.

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Bodelning? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000