Bodelning för sambos om en betalade hela kontantinsatsen

2017-09-13 i Bodelning
FRÅGA
Jag vill separera från min sambo och vi saknar samboavtal. Vi har en bostadsrätt som jag tänker att jag kan köpa ut honom från. Den köptes för 2,1 miljoner och är värderad till 3,3 miljoner nu. Jag lade hela insatsen på 450 000 kr. Hur mycket behöver jag betala för att köpa ut honom?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Då ni är sambos blir Sambolagen tillämplig enligt 1 §. I 3 § framkommer vad som anses vara samboegendom, nämligen bostad och bohag om denna egendom förvärvats för gemensam användning. Med bohag menas exempelvis möbler, husgeråd och annat som hör hemmet till. Då sambos separerar har en part rätt att kräva att bodelning sker enligt 8 §. Begäran måste göras inom ett år från att samboförhållandet avslutades.

Då inget samboavtal upprättats er emellan sker normalt en hälftendelning av egendomen i bodelningen, men givetvis kan ni överenskomma om någonting annat. Har ni kommit fram till att du ska bo kvar i bostadsrätten och köpa ut din sambo, är det värdet på fastigheten idag som räknas. Du ska då, om ni inte kommer överens om någonting annat, ekonomiskt kompensera honom för hälften av bostadsrättens värde.

Det faktum att du betalade kontantinsatsen spelar juridiskt sett ingen roll då inget avtal upprättats er emellan. Det som är avgörande är att ni köpte bostadsrätten med syfte att bo där tillsammans. Moraliskt sett kanske din sambo går med på en annan fördelning då ni har en möjlighet att själva komma överens om hur ni ska dela upp samboegendomen. Annars har han, liksom du, rätt till hälften av värdet av den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Therese Yngwe
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2829)
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?
2021-07-18 Samtyckeskravet vid försäljning av gemensam bostad under pågående bodelning

Alla besvarade frågor (94235)