Bodelning efter separation

2017-04-30 i Bodelning
FRÅGA
Hej!Jag planerar att separera från min sambo. Vi har två gemensamma barn som är minderåriga.Vi har även en fastighet tillsammans som införskaffades gemensamt. Fastigheten har ökat mycket i värde. Vi har lån på 3,3 miljoner och fastigheten är idag värderad till 5 miljoner. Liknande fastigheter i området har dock sålts för mellan 5-6 miljoner.Min sambo har också fått en gåva från sin mor på 1 miljon kr. Av dom pengarna har han införskaffat en gemensam bil för 280 000 där han står som ägare.Nu till saken; jag vill sälja den gemensamma bostaden och dela på överskottet och använda vinsten til en ny, egen bostad. Min sambo vill bo kvar, men det är inte troligt att han ensam får lån för att köpa ut mig till marknadspris.Min fråga är, kan sambon tvinga mig att köpa ut mig för ett pris under marknadsvärde?Kan jag kräva att vår gemensamma bostad ska säljas på marknaden till ett marknadspris? Givetvis får han överta huset för "högsta budet" så att säga, om hans ekonomi nu skulle tillåta det (vilket iofs inte är särskilt troligt).Har jag någon rätt till bilen som står i hans namn och som är betald av hans pengar?Har jag rätt till pengarna som han fick i gåva av sin mor?Nu är det inte så att jag tänker kräva det men undrar bara hur lagstiftningen ser ut.Har vid ett tillfälle också givit honom en dyr present på 40 000. Ska den ingå i bodelningen eller ska den betraktas som en enskild gåva.Ska också säga att han inte har givit mig några presenter av väsentligt värde.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Sambolagen blir tillämplig eftersom ni inte är gifta. Fastigheten som införskaffades gemensamt är samboegendom enligt 3 § och ni är därför berättigade till hälften var av dess värde då samboförhållandet nu upphör. Därför måste din sambo lösa ut dig till marknadspris om ni inte har någon annan överenskommelse.

Det framgår av 3 § att det enbart är gemensam bostad och bohag som definieras som samboegendom om det införskaffats i gemensamt syfte. Således är pengarna som din sambo fått ärva av sin mor och hans bil hans enskilda egendom. Även gåvan du gett din sambo faller utanför definitionen i och ska därför inte inkluderas i bodelningen.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Therese Yngwe
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2872)
2021-09-20 Vad ska ingå i bodelning mellan sambor?
2021-09-19 Jämkning vid bodelning vid äktenskapsskillnad
2021-09-18 Om vi skiljer oss och skriver bodelningsavtal, men sedan gifter oss igen, gäller bodelningsavtalet eller blir våra tillgångar giftorättsgods?
2021-09-18 Bouppteckningen

Alla besvarade frågor (95739)