Blir man internationellt efterlyst efter att ha rymt från ett LVM- boende?

2017-12-07 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej!Blir man internationellt efterlyst om man rymmer från ett LVM-boende? Eller kan man teoretiskt sett lämna landet?
SVAR

Hej!

Tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline. Om du vill ha kompletterande upplysningar är du välkommen att publicera en kommentar eller mejla marcus.backstrom@hotmail.com.

Lagregleringen kring nationella efterlysningar återfinns i efterlysningskungörelsen. Däri anges att en person kan efterlysas efter beslut av Polismyndigheten, Säpo, åklagare eller Kriminalvården. Andra myndigheter kan ansöka hos Polismyndigheten om att efterlysning ska ske. Följaktligen är det tänkbart att en person som rymt från ett LVM-boende blir efterlyst efter ansökan från t.ex. socialtjänsten (förutsatt att Polismyndigheten anser att en efterlysning är befogad).

Vad gäller gränsöverskridande efterlysningar finns det ett samarbete inom EU/Schengen som kallas SIS. Sverige och övriga medlemsländer kan i det registret lägga in uppgifter om eftersökta personer. Det är huvudsakligen misstänkta brottslingar som berörs men det finns inga principiella hinder mot att även andra typer av personer kan föras in i registret.

Uppgifter i det svenska efterlysningsregistret och SIS är tillgängliga för Polismyndigheten och andra rättsvårdande myndigheter. Då jag inte hittat någonting som stöder att även flygplatser har tillgång till uppgifterna blir mitt svar till dig att en person som rymt från ett LVM-boende visserligen teoretiskt sett kan bli internationellt efterlyst men att det knappast utgör ett hinder för att resa ut ur landet. Eftersom jag inte hittat en källa som uttryckligen stöder det jag påstår rekommenderar jag dock att du tar min slutsats med en nypa salt.

Med vänlig hälsning,

Marcus Bäckström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1355)
2021-12-05 Privat skylt på brygga
2021-12-01 Hur får man tag på målnummer från migrationsdomstolen och migrationsöverdomstolen?
2021-11-30 Är det en plikt att rösta i Sverige?
2021-11-30 Vad händer om man blir påkommen med en mobil på anstalt?

Alla besvarade frågor (97662)