FrågaAVTALSRÄTTÖvrigt31/01/2017

Bevittna intyg

Hej. Ska stå för flygbiljett för en som söker visum från Algeriet och behöver tydligen få intyget bevittnat som jag skall skicka per mail. Kan jag göra det genom privatperson/er eller måste det ske genom myndighet eller jurist?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vilka som får bevittna namnteckning regleras i lag (1946:805) med särskilda bestämmelser angående vittne vid vissa rättshandlingar, vilken du finner här. Det som framgår av lagen är att bevittna får vem som helst göra, förutom den mot vilken rättshandlingen skall företas, den som är under femton år och inte heller någon som lider av en psykisk störning som gör att den saknar insikt om betydelsen av bekräftelsen.

När testamente ska bevittnas gäller även att testatorns make, syskon eller den som står i rätt upp eller nedstigande släktskap inte är fullgoda vittnen. Det är alltså enbart vid upprättande av testamente som nära släktingar inte får bevittna en namnteckning.

Jag hoppas att detta gav dig svar på dina frågor men behöver du mer hjälp kan du boka tid hos en erfaren jurist som är specialiserad på avtalsrätt. Du kan boka tid direkt på http://lawline.se/boka alternativt klicka på knappen till höger!

Johanna MatsdotterRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Avtalsrätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000