Bevisning vid parkeringsbot

2017-11-05 i Parkeringsböter
FRÅGA
Hej!!Jag fått ett p-böte vilket jag klagade på och fick i svaret bl. a. att det är inget krav för parkeringsbolagen att fotografera en överträdelse. Hur kan de bevisa då att en överträdelse har skett? Om det inte finns beviskrav så kan man bötfälla vem som helst bara "för att" låter det som, eller? Vad säger lagen? Tack för svaret på förhand!
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Även om det bland annat finns en förordning om felparkeringsavgift och en lag om felparkeringsavgift så regleras din fråga mycket utav olika rättsfall, dessa betecknas NJA kombinerat med årtal och sidnummer.

När du får en parkeringsbot så är det den som utfärdar parkeringsboten som måste kunna bevisa att du har parkerat fel (NJA 2001 s. 889). Ett starkt bevis i sådana här sammanhang är dock en anteckning om exempelvis en felparkering (NJA 2013 s. 711). Detta gör att parkeringsbolaget inte nödvändigtvis behöver ha ett fotografi som bevisning. Det räcker därmed att de har antecknat överträdelsen för att det sedan ska bli din ensak att motbevisa detta. Om du inte har gjort en överträdelse så kanske du har en möjlighet att motbevisa anteckningen? Det räcker tyvärr inte med att du enbart säger att du inte begått en överträdelse (NJA 2001 s. 889).

Vad du kan göra

Jag förstår att det kan kännas märkligt att ett parkeringsbolag inte nödvändigtvis behöver ha mer bevisning än en anteckning om en parkeringsöverträdelse. Det är dock så rättsläget ser ut i dagsläget. Om du däremot har bevis som talar för att du inte begått en överträdelse så kan du alltid överklaga parkeringsboten.

Jag hoppas att du känner att du fått ett tydligt svar på din fråga, om du behöver något förtydligat eller har någon mer fråga så är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen,

Ronja Westlin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Parkeringsböter (482)
2021-09-14 Kontrollavgift när parkeringsappen inte fungerar
2021-09-09 Parkeringsböter trots giltig parkeringsbiljett
2021-08-31 Parkeringsböter trots att parkeringslappen placerats i framrutan
2021-08-31 Parkering med p-skiva och avgift

Alla besvarade frågor (95782)