FrågaOFFENTLIG RÄTTÖvrigt30/12/2018

Betalning av dagsböter

Hej! Jag hade rättegång igår för ringa narkotika brott och ringa stöld. Fick dagsböter 2000kr+800kr. Men de är så att mina föräldrar vet bara om narkotika brottet och vill hålla det så, undrar därför om det står i böterslappen jag får hem vilka brott det är eller om det bara står summan på bötern m.m.

Om det står vilka fall de gäller, hur många dagar tar det ungefär för det att komma hem? För måste vakta posten lite känner jag, men handlar de om 1-2 dagar eller 1 vecka?

Svara gärna snabbt!!!! Mvh

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I mitt svar förutsätter jag att du fått en dom meddelad av tingsrätten. Det tar tre veckor för att en dom av tingsrätten ska vinna laga kraft, enligt 51 kap. 1 § rättegångsbalken (1942:740). Detta är tiden som man har på sig att överklaga till hovrätten, om man skulle vilja det. När domen vunnit laga kraft går inte domen att överklaga, och efter det har du 30 dagar på dig att betala bötern. Vid frågor om betalning av böter borde du kontakta Polisen via e-post domstolsboter@polisen.se eller telefonnumret 010-56 335 04, måndag till fredag klockan 08.00-16.30. Ange alltid ärendenummer eller referensnummer.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Makda TesfamariamRådgivare