Betala tillbaka felaktigt betalda pengar - condictio indebiti

2017-04-01 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Hej Min dotter har gått på ett Praktiskt gymnasium och när hon slutat verkar dom betalat ut såkallad matersättning till henne ändå. Dom har strulat ihop kontonummer så hon har fått de istället för nån annan. Nu anser dom att hon ska betala tillbaka detta. Är de rätt? De är ju skolan som gjort fel, eller?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vad som gäller här är inte självklart. Svaret kan vara både ja och nej.

Det finns ett sätt för din dotter att inte vara återbetalningsskyldig. Däremot är huvudregeln att skolan har rätt och din dotter ska betala tillbaka det belopp hon fått, men inte hade rätt till. Min uppfattning är att din dotter bör betala tillbaka beloppet till skolan.

Det står ingenstans i lagen att en person som fått pengar som betalats fel måste betala tillbaka dem. Den principen, som på latin kallas condiction indebiti, har utvecklats genom avgörande som högsta domstolen meddelat.

Undantaget till denna princip är att om person fått en betalning som egentligen ska betalas tillbaka är att din dotter var i så kallad ”god tro”. Att hon kunde anta att hon hade rätt till de här betalningarna. Det är däremot inte fråga om din dotter var i god tro eller inte utan bedömningen ska göras från en objektiv synpunkt.

Eftersom att din dotter visste att hon får endast pengar när hon faktiskt går på gymnasiet. När hon då slutar men det fortsätter komma pengar från skolan så skulle troligtvis en domstol resonera så att hon borde vetat att om hon slutar på skolan så ska hon inte få mer pengar från dem.

Din dotter kommer alltså att behöva betala tillbaka pengarna hon fick från skolan.

Jag hoppas du fått svar på din fråga, har du någon fundering så lämna en kommentar här på hemsidan så svarar jag på den så fort jag kan.

Vänligen,

Emil Danielsson Nykänen
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1414)
2021-07-30 Felaktig SJ-böter
2021-07-29 Vad kan man göra om man inte får svar från ett utländskt företag man köpt en vara ifrån?
2021-07-22 Upprätta framtidsfullmakt till sina barn
2021-07-12 En fullmakts giltighet och diverse följdfrågor kopplade till ett tidigare ärende

Alla besvarade frågor (94452)