Bestridande av kontrollavgift vid dålig skyltning

2017-12-17 i Parkeringsböter
FRÅGA
Hej,Jag ställde min bil på parkeringsplatsen utanför en lägenhet jag hjälpte till att flytta in i eftersom jag var tvungen att hämta tunga saker jag fraktat i bilen. Det tog några minuter att bära upp kartongerna varje gång och vid ett av tillfällena satt där en kontrollavgiftslapp.Jag går runt i omkring bilen och letar efter någon skylt som kunde ha varslat om anledningen. Bakom en av husknutarna står en skylt uppställd om parkeringsförbud. Kanske en 1cm rand av skylten syns från min bil, jag har bilder taget på detta och vet man att skylten är där så ser man den, inte mer än så. Längre bort vid entrén till området sitter en skylt gömd bakom ett plank som satts upp eftersom ett punkthus är på väg att byggas där. Kan det vara 10cm mellan plank och skylt?Jag bestrider kontrollavgiften ett antal gånger och förklarar enligt applicerbara paragrafer i lagen så skall området vara tydligt skyltat och skylten står inte tydligt. Den är ställd direkt bakom knuten som för att inte synas. Där den står synligt ifrån finns ingen parkeringsplats.När jag kommer tillbaka till platsen nu senast så har de flyttat fram skylten så att den står synligt. Och i min brevlåda ligger hot om tingsrätten och en sista chans att betala.Det är ju tydligt att även de själva tyckte att skylten stod olämpligt dold bakom husknuten eftersom de flyttat fram den. Frågan är hur jag skall resonera nu. Har jag haft någon rimlig anledning att bestrida kontrollavgiften? Hur ser mina chanser ut i rätten?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Parkeringsböter kan delas in i parkeringsanmärkningar, vilka meddelas av kommunen, och kontrollavgifter, vilka meddelas av privata parkeringsbolag. I ditt fall har du angett att det rör sig om en kontrollavgift men jag kommer ändå att redogöra för båda alternativen då dessa avgifter lätt kan blandas ihop.

En kontrollavgift bestrider du hos bolaget som utfärdat avgiften. Här är det svårt att säga vilka chanser du har att vinna i en eventuell tvist, då jag inte har tillgång till några foton på platsen osv. Jag råder dig dock till att bestrida kontrollavgiften hos företaget. Denna tvist kommer inte att hamna hos tingsrätten förrän du överklagar det beslut du får av företaget.

Detsamma gäller om det är en parkeringsanmärkning du fått. Bestrider du den kommer ärendet att handläggas av Polismyndigheten som gör en objektiv bedömning av situationen. Om de finner att anmärkningen är felaktigt utfärdad kommer du att få pengarna tillbaka. Om de finner att den är rätt utfärdad kan du överklaga deras beslut, och först därefter kan ärendet komma att hamna i tingsrätten.

Jag råder dig till att bestrida anmärkningen och ange de grunder du här angett, oavsett vilken typ av avgift det rör sig om. Bestridanden kostar inget och ärendet hamnar inte i tingsrätten förrän du väljer att ta det dit.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga!

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?