Besök av egyptisk fästman. Visering, besöksvisum och uppehållstillstånd sedan giftermål genomförts i Sverige.
Lawline svarar
Hej Amanda.
Tack för att du vänt dig till Lawline för att få svar på dina frågor!
Ett krav på visering för inresa i eller vistelse i Sverige uppställs i 2 kap. 3 § Utlänningslagen (UtlL, se: https://lagen.nu/2005:716): ”En utlänning som reser in i eller vistas i Sverige ska ha Schengenvisering eller nationell visering, om han eller hon inte har uppehållstillstånd, har ställning som varaktigt bosatt eller återtas enligt 6 a kap. 14 §. Lag (2013:606).”
Enligt 1 kap. 4 a § UtlL avses med Schengenvisering visering enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 810/2009 av den 13 juli 2009 om införande av en gemenskapskodex om viseringar (viseringskodexen). Viseringskodexen uppställer villkor för beviljande av Schengenvisering inom EU (3 kap. 1 § UtlL). I prop. 2010/11:121 s. 33 erinras om att någon möjlighet att ha kompletterande bestämmelser i nationell lag inte finns. i nationell lag ska inte heller överhuvudtaget villkor för beviljande av visering enligt viseringskodexen återges. Det är med andra ord bara att se direkt till kodextexten, vilken återfinns bl.a. som bilaga till prop. 2010/11:121, se: http://www.regeringen.se/sb/d/13654/a/166528, samt: http://europa.eu/legislation_summaries/justice_freedom_security/free_movement_of_persons_asylum_immigration/jl0028_sv.htm., .
Genom rådets förordning (EG) nr 539/2001 har fastställts en förteckning över vilka tredje länders medborgare som ska ha visum vid passering av EU:s yttre gränser och vilka som är befriade från kravet. Regeringen tillhandahåller en lättillgänglig förteckning över vilka länders medborgare som omfattas av viseringskravet här: http://www.regeringen.se/content/1/c6/12/04/45/52a4de4c.pdf. Vidare erbjuder Migrationsverket generell information om viseringskravet vid inresa och vistelse i Sverige här: http://www.migrationsverket.se/info/137.html.Din fästman kommer att beviljas visum under uppfyllande bl.a. av krav på ett pass som är giltigt minst tre månader efter visumets slutdatum, på pengar för uppehället och för hemresan (Sverige kräver tillgångar motsvarande 450 kronor för varje dag som besöket i Sverige varar. Att tillräckliga medel finns ska visas med hjälp av exempelvis kontoutdrag från bank eller dokument där personen som bjudit in utlänningen till Sverige försäkrar att hon eller han kommer stå för alla kostnader under besöket) samt individuell medicinsk reseförsäkring som täcker de kostnader som kan uppstå i samband med akut läkarhjälp, brådskande sjukhusvård eller transport till hemlandet av medicinska skäl (försäkringen ska täcka kostnader på minst 30 000 euro och gälla i alla Schengenländer).
Jag förutsätter att din fästman uppfyller dessa krav och beviljas visum, och följaktligen kan inresa till och vistas med dig i Sverige under den tid som visumet gäller. Om de situationer då en utlänning efter ett besök av make/maka, barn eller anhöriga lagligen vill förlänga sin vistelse i Sverige på basis av ett uppehållstillstånd för besök ger Migrationsverket information här: http://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/aktenskappartnerskap/forevigselnhindersprovning.4.76a43be412206334b89800020477.html. Ansökan om uppehållstillstånd för besök nås här: http://www.migrationsverket.se/download/18.51d465a612bb43eca6480003593/blbes_164011_sv.pdf.
Härefter uppstår fråga om vad som kommer att hända efter att ni gift er i Sverige (vilket ni kan göra utan hinder, se: http://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/aktenskappartnerskap/forevigselnhindersprovning.4.76a43be412206334b89800020477.html). Vilken verkan kommer äktenskapet att ha på din mans ansökan om permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd? Enligt 2 kap. 5 § UtlL ska en utlänning som vistas i Sverige mer än tre månader ha uppehållstillstånd om inte visering har beviljats för längre tid. Uppehållstillstånd regleras närmare i 5 kap. UtlL. I 5 kap. 3 § UtlL upptas rätten till s.k. familjeåterförening och stadgas att uppehållstillstånd ska ges till utlänningar som är make eller sambo till någon som är bosatt eller som har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige. Huvudregeln är emellertid att ansökan om uppehållstillstånd p.g.a. anknytning till maka i Sverige ska göras innan flytten till Sverige, från hemlandet eller det land där utlänningen lagligen är bosatt, UtlL 5 kap. 18 §. Undantag från detta finns givetvis; under vilka förutsättningar det kan godtas att en person som redan befinner sig i Sverige kvarstannar här under tiden Migrationsverket handlägger en ansökan om fortsatt vistelse i landet kan du läsa om här: http://www.migrationsverket.se/info/4222.html.
Något som kan ligga er till last vid handläggningen av ansökan om uppehållstillstånd p.g.a. anknytning är att giftermålet kommer att ha skett i nära anslutning till ansökan – vilket potentiellt kan väcka misstankar om att äktenskapet ingåtts uteslutande för att din fästman ska få uppehållstillstånd i Sverige och inte för att ni verkligen planerar att leva tillsammans. Migrationsverket har därvid möjlighet att ta kontakt med er för att utreda hur väl ni verkligen känner varandra. Det ska tilläggas att bevisbördan för att äktenskapet ingåtts av sken – man brukar tala om s.k. skenäktenskap – är Migrationsverkets, samt att det föreligger en stark presumtion för att äktenskap inte ingås med sådana svekfulla avsikter. Sammanfattningsvis kan jag naturligtvis inte säga med absolut säkerhet vad som kommer bli Migrationsverkets beslut. Huruvida din fästman kommer behöva lämna Sverige sedan tiden för besöksvisumet löpt ut för att lämna in ansökan vid svensk utlandsmyndighet beror bl.a. på om din fästman bedöms ha så stark anknytning till Sverige vid tiden för ansökan att han omfattas av undantaget från huvudregeln att ansökan ska göras innan flytt till Sverige.
Jag hoppas det ovan skrivna varit dig till hjälp och önskar dig och din fästman lycka till!
Vänligen