Beslut om vapenlicens

2017-02-16 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej,Jag har vapenlicens sedan två år tillbaka på en hagelbössa och ska nu söka för ett klass 1 vapen, Men jag är orolig för att jag kommer få avslag då jag hamnade i fyllecell för att jag satt och somnade på tågperrongen en fredagskväll när jag väntade på att min flickvän och hennes familj när de kom hem från en resa. Jag har förstått att man inte får söka de första två åren efter att man har blivit omhändertagen enligt LOB,Men gäller detta även om man redan har licens? Eller gäller detta enbart om man söker för första gången?Stort tack på förhand.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vid beslut om vapenlicens blir Vapenlagen (1996:67) tillämplig (här). I 2 kap. 5 § Vapenlagen (här) anges att tillstånd endast får ges om det skäligen kan antas att vapnet inte kommer att missbrukas.

Vid bedömningen av om licens bör ges ut eller ej kontrolleras bland annat belastningsregistret och andra uppgifter om eventuell misskötsamhet eller brister i omdöme eller pålitlighet. Att ha blivit omhändertagen enligt LOB kan anses vara en sådan brist som tas hänsyn till, dock torde det krävas att man inte endast vid ett, utan flera tillfällen, blivit omhändertagen enligt LOB för att man inte ska beviljas vapenlicens. En bedömning görs dock i varje enskilt fall, vilket gör att det inte går att ge dig ett exakt svar på hur utfallet kommer i just detta fall.

Jag hoppas att ovanstående har gett svar på din fråga.

Vänliga hälsningar,

Emma Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1313)
2021-07-30 Krävs det tillstånd för värdepappersrörelse om man vill investera i finansiella instrument via ett AB?
2021-07-29 Vapenlicens LOB
2021-07-27 Vart ska man vara folkbokförd?
2021-07-26 Får man skjuta luftgevär i skogen?

Alla besvarade frågor (94413)