Beräkning av laglott
Hej! Min man dog i Mars och vi hade varit gifta i 1 år då. Tillsammans i 16 år. Han har tre barn sedan förr. Det finns ett testamente och en av döttrarna skriver, jag vill begära jämkning i testamente för utfående av laglott. Hur räknar man ut hur mycket dom skall ha? Vill få ett avslut på det här.
Lawline svarar
Hej jag beklagar sorgen.
Då din fråga rör arv finns bestämmelser kring detta i ärvdabalken ( ÄB ) och äktenskapsbalken ( ÄktB ).
När en make går bort är det första som ska ske en bodelning mellan de båda makarna ( 9 kap 1 § ÄktB ). Huvudregeln vid en bodelning är att allt giftorättsgods läggs samman, avdrag görs för de eventuella skulder makarna har och sedan delas giftorättsgodset lika mellan makarna ( 10 kap 1 § ÄktB och 11 kap 1-3 § ÄktB ). Giftorättsgods är all egendom som inte är enskild egendom och enskild egendom är i sin tur egendom som till exempel har bestämts vara enskild egendom genom äktenskapsförord eller egendom som någon av makarna har fått i gåva eller arv och där det som villkor har angivits att egendomen ska vara mottagarens enskilda ( 7 kap 1 och 2 § ÄktB ). Enligt en regel i äktenskapsbalken kan dock den efterlevande maken begära att vardera sida ska behålla sitt giftorättsgods ( 12 kap 2 § ÄktB ).
Den del som vid bodelning tillfaller din man utgör hans kvarlåtenskap. Arvslotten är sedan varsin del av kvarlåtenskapen, i detta fall en tredjedel, och laglotten är hälften av arvslotten ( 7 kap 1 § ÄB ). Så din bortgångne makes barn har genom jämkning av testamentet rätt att få ut en sjättedel var av hans kvarlåtenskap.
Dock har du rätt att genom bodelning och arv få egendom som tillsammans kommer upp i ett värde av fyra så kallade prisbasbelopp, vilket i år är 179 200:- ( 3 kap 1 § ÄB ). Detta innebär alltså att du har rätt till egendom av det värdet innan sälkullsbarn har rätt att utfå sin laglott.
Hoppas att detta gav svar på din fråga!
MVH