Behöver man tillstånd för att fotografera och publicera bilder från allmänna platser?

2019-07-19 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej! Min fråga gäller fotografering/filming på offentlig plats av mig som privatperson Om jag är på allmän plats, där det inte råder fotoförbud, och jag tar ett foto eller en filmsnutt och det på bilden finns för mig okända personer - och jag sen lägger ut bilden/filmsnutten på min Facebooksida ( så bara mina fb- vänner kan se) - är det ok och lagligt ? Ex fotar / filmar en dansföreställning i en allmän park ( och det är ok för artisterna /arrangörerna), det råkar komma med personer ur publiken på fotot/filmen- är det lagligt att dela det på FB för mina fb- vänner? Eller om jag tar ett foto på ett torg med människor och sen lägger upp ? Måste jag inhämta tillstånd från alla i ex publiken eller på torget? Det blir ju orimligt Syftet är bara att dela nåt fint/kul med fb- vänner, inget offentligt och inget kränkande material eller situationer
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline.

Utgångspunkten är att du får fotografera och filma vad du vill på allmänna platser. Du behöver därmed inte be om något tillstånd från personerna som befinner sig där när du fotar och lägger upp på exempelvis facebook.

En anledning som skulle begränsa detta är i det fallet att det skulle finnas något kommersiellt syfte och att personer i bilden skulle kunna identifieras. I sådant fall krävs samtycke för att bilden ska få publicera enligt 1§ lag (1978:800) om namn och bild i reklam. Precis som du säger skulle det annars kunna vara olagligt om det skulle röra sig om kränkande bilder eller att det skulle utgöra förtal, vilket inte är aktuellt i din situation.

Du behöver därmed inte inhämta något tillstånd för att fotografera, filma eller för att publicera det på facebook när du är på en allmän plats.

Hoppas du är nöjd med ditt svar! Du är alltid välkommen att höra av dig till oss igen för vidare frågor.

Med vänlig hälsning,

Elin Giding
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1327)
2021-09-20 Vart ska man vara folkbokförd vid studier på annan ort?
2021-09-16 Kan jag överklaga en bot för en studentbiljett som jag fått fast jag är student?
2021-09-03 Gallring av villkorlig dom eller skyddstillsyn
2021-08-31 Ansöka om vapenlicens efter omhändertagande enligt LOB

Alla besvarade frågor (95746)