Behöver man anmäla om man kör på en hund?

2017-05-29 i Trafikbrott
FRÅGA
Kan en förare ställas till ansvar för att inte rapportera en påkörning av hund?
SVAR

Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 2 kap. 8 § trafikförordningen ska en trafikant som med eller utan skuld haft del i en trafikolycka stanna kvar på platsen och, på begäran av någon annan som haft del i olyckan eller vars egendom skadats i olyckan, uppge namn, adress samt upplysningar om händelsen. Enligt 2 st. ska händelsen anmälas till polisen eller till den som lidit skada om egendom skadats och det inte finns någon närvarande som kan ta emot uppgifter och upplysningar.

En hund räknas som egendom och en olycka där en hund har blivit påkörd ska därmed anmälas till den som äger hundan om detta går att ta reda på eller till Polismyndigheten.

I 5 § trafikbrottslagen stadgas vilket straff som gäller vid en smitning. Den som underlåter att stanna kvar på olycksplatsen eller att anmäla till polisen eller den som lidit skada ska dömas till böter eller fängelse i högst sex månader (högst ett år om brottet anses grovt).

Hoppas du fått svar på din fråga!
Vänligen,

Emma Fagerberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?