Begäran om jämkning enligt 12:2 Äktenskapsbalken

Hej!

Ska upprätta bouppteckning i ett dödsbo. Finns efterlevande make som har två barn i tidigare äktenskap.

Den avlidna har två barn i tidigare äktenskap. Efterlevande make har kommit överens med den avlidnas två barn att dom nu erhåller hennes tillgångar samt att ingen rätt till efterarv kommer att föreligga vid hans död.

Makarna har inga gemensamma barn. Räcker det att notera i att-sats i bouppteckningen att ÄKT 12:2 begärs till 100% eller behöver man skriva en särskild handling att denna begäran föreligger?

Behöver hennes barn underteckna ett arvsavstående särskilt eller räcker det med 12:2 begäran?

Behöver den efterlevande makens barn kallas till bouppteckningen.

Efterlevande maken är "rikare".

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!

Du vill veta i vilken handling jämkning enligt 12:2 äktenskapsbalken (ÄktB) ska begäras, om den först avlidnas barn måste underteckna att de avstår från att ärva efter den efterlevande maken samt om den efterlevande makens barn behöver kallas till bouppteckningsförrättningen. Jag utgår från att det inte finns några testamenten eller andra handlingar som kan sätta de vanliga bestämmelserna om arv ur spel.

Jämkning enligt 12:2 ÄktB

I 12:2 ÄktB framkommer det inte av ordalydelsen när begäran om jämkning ska framställas. Eftersom regeln är till för att den rikare parten vi den bodelning som föreskrivs i 9:1 ÄktB ska kunna behålla sitt eget giftorättsgods kan man dock dra slutsatsen att begäran ska framställas innan arvskiftet och senast vid bodelningen, detta så att begäran kan upptas i bouppteckningen. Det räcker alltså med att det skrivs in i bouppteckningen att det begärs jämkning enligt 12:2 ÄktB, någon särskild separat handling behöver alltså inte upprättas.

Underskrift av den först avlidna makens arvingar

Jämkningsregeln i 12:2 ÄktB finns till för att skydda en (rikare) efterlevande make från att i enlighet med likadelningsprincipen i bodelning behöva avstå sitt giftorättsgods till särkullbarn (barn till make som ej är egna barn). Det är endast den efterlevande maken som kan begära jämkning enligt 12:2 ÄktB och det finns inget krav på att de särkullbarn som missgynnas (i detta fall den först avlidna makens barn) ska godkänna detta på något sätt. Någon särskild underskrift från dessa behövs således inte.

Vilka som ska kallas till bouppteckning

Bestämmelser om bouppteckning finner man i 20 kap. Ärvdabalken (ÄB). Enligt 20:2 ÄB ska "samtliga dödsbodelägare kallas i god tid till förrättningen". Efterlevande make eller sambo ska alltid kallas. Av detta kan man förstå att de som "har något att ärva" ska kallas, till exempel legala arvingar, personer med eventuellt efterarv och testamentstagare. Eftersom att så inte är fallet här behöver den efterlevande makens barn inte kallas till bouppteckningsförrättningen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan sägas att det räcker med att begäran om jämkning enligt 12:2 ÄktB framställs i bouppteckningen, att det inte krävs någon underskrift eller annat godkännande av den först avlidna makens barn samt att den efterlevande makens barn inte måste kallas till bouppteckningsförrättningen.

Jag hoppas att du med detta fått svar på din fråga! Om du skulle ha fler frågor är du varmt välkommen att återkomma med dessa.

Med vänlig hälsning,

Claudio van der TouwRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bouppteckning och arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000