Bedömning av ensam vårdnad

2018-01-22 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Hej.Min dotter blir 13 år i år och har bott heltid hos mig i 2 år. Hon får träffa honom när hon själv vill vilket inte blir speciellt ofta.Nu till min fråga. Vi har delad vårdnad ännu och även fast hon inte är där och han inte är aktiv i hennes skola, aktiviteter eller vardag så behöver jag fortfarande underskrift på skolbyte och tex öppna bankkonto.Hur stor är chansen att jag skulle kunna få ensam vårdnad om henne just för allt praktiskt med allt som rör henne?Mvh
SVAR

Hej, stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om vårdnad hittar du i 6 kap. Föräldrabalken (FB).

Vilka olika alternativ finns?
För att få ensam vårdnad om dottern har du två olika alternativ:
Att avtala med pappan om ensam vårdnad. Avtalet ska vara skriftligt och godkännas av socialnämnden (FB 6:6) ellerAtt väcka talan i domstol om ensam vårdnad (FB 6:5).

Barnets bästa
Barnets bästa är avgörande för alla beslut om vårdnad, boende och umgänge (både vid avtal och beslut av rätten). Vid bedömning av barnets bästa tas hänsyn särskilt till barnets vilja med beaktande av ålder och mognad och barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna (FB 6:2a).

En viss hänsyn bör alltså tas till din dotters vilja då hon är så pass gammal som 13 år. Bedömningen ska också se till barnets behov av kontakt med båda föräldrarna. Eftersom ett beslut om ensam vårdnad gissningsvis inte kommer att påverka situationen i någon större utsträckning vad gäller pappans tid med dottern, utan endast är tänkt att underlätta i vardagen, bör dina chanser vara ganska goda så länge inte dottern motsätter sig ensam vårdnad.

Sammanfattningsvis
Mitt förslag är att ta kontakt med pappan i första hand och se om ni inte kan komma överens genom att avtala om vårdnaden istället för att börja med att gå till domstol. Dina chanser till ensam vårdnad bör vara ganska goda. I slutändan är det alltid barnets bästa som är avgörande för bedömningen.

Hoppas att det här var till hjälp! Återkom gärna vid fler frågor.

Med vänlig hälsning,

Ida Ljungberg
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (890)
2022-01-16 Kan ena föräldern bestämma hur umgänget ska fördelas?
2022-01-08 Kan pappan få gemensam vårdnad?
2021-12-31 Hur bör ett avtal om vårdnad se ut för att godkännas av socialnämnden?
2021-12-29 Finns det någon möjlighet att tvinga fram ett juridiskt bindande avtal kring vårdnaden om barn?

Alla besvarade frågor (98657)