Avstå arv till förmån för efterlevande sambo

2017-07-14 i Sambo
FRÅGA
Min sambo dog 5/5 17. Vi hade inte något skrivet samboavtal eller testamente. Han har en vuxen dotter (särkullbarn). Undrar om hon kan avstå både arvsrätt o laglott o ärva mig istället när jag dör? Vi har en gemensam son på 23 år också. Kan hon o jag skriva ett avtal med fri förfogande rätt för mig? Han hade ett företag också. Tacksam för svar snarast. Mvh
SVAR

Hej,

Jag vill tacka för att du vänder dig till Lawline med din fråga, samtidigt som jag beklagar sorgen.

När det kommer till arv och testamente finns gällande regler i Ärvdabalken. Eftersom du och din sambo inte var gifta och det inte heller finns något testamente, har du ingen arvsrätt efter honom, jfr 3 kap 1§ första stycket Ärvdabalken. Istället ska hans kvarlåtenskap tillfalla hans två barn vilka är hans närmaste arvingar, enligt 2 kap 1§ Ärvdabalken. De två barnen ska dela lika på hans kvarlåtenskap.

Ett särkullbarn till ett gift par har möjlighet att avstå sitt arv till förmån för efterlevande make, enligt 3 kap 9§ Ärvdabalken. Någon sådan möjlighet finns däremot inte för särkullbarn till par som lever i ett samboförhållande. Eftersom ni inte heller har något testamente där detta finns reglerat, finns ingen möjlighet för särkullbarnet att avstå sitt arv till förmån för dig som är efterlevande sambo.

Hoppas att detta besvarar din fråga. Du är varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline om du har ytterligare funderingar.

Med vänlig hälsning,

Louise Sundström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo (493)
2021-07-30 Efterlevande sambos rätt till den gemensamma bostaden
2021-07-26 Överlåta arv till mamma som var sambo med avliden pappa
2021-07-14 Tolkning av testamente mellan sambor
2021-07-14 Vad händer med bostadsrätten om ens sambo dör?

Alla besvarade frågor (94568)