Avskedande under prövotid.

FRÅGA
Jag har jobbat på ett företag i ca lite mindre än ett år, när jag kom dit så fick jag skriva avtal och allt var i sin ordning och jag var behovsanställd enligt avtalet.Sedan efter några månades så sa de att de ville provanställa mig och att jag skulle jobba heltid och detta gjorde jag med. Tiden gick och jag jobbade , men jag ville ha på papper att jag var provanställd och min chef sa att vi skulle skriva ett nytt avtal.Det hann gå någon vecka och sedan sa jag till igen att jag ville skriva avtal och chefen sa att han skulle fixa det.Någon månad senare tog chefen mig till sitt kontor och säger att jag har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist.Kan man göra så? Jag jobbade trots allt ca 2 månader UTAN ett avtal på att jag var provanställd.Vart kan jag vända mig? Vad blir konsekvenserna för företaget/chefen?
SVAR

Hej och tack för din fråga!


Ett anställningsavtal är giltigt även om det är muntligt. Det innebär att du i teorin har samma rättigheter som om du skrivit på ett anställningsavtal. Det dock så att du måste kunna bevisa din anställning för att kunna göra dessa rättigheter gällande. Saknas dokumentation om anställningsform, anställningstid, lön, uppsägningstid o.s.v så sitter du i en svår sits bevismässigt om en konflikt uppstår med din arbetsgivare.


Har du inget anställningsavtal kan det vara så att din arbetsgivare anställt dig svart och därmed inte betalar skatt för dig. Detta kan få skattemässiga konsekvenser för dig senare, dessutom finns det en stor chans att du är oskyddad försäkringsmässigt vid en eventuell arbetsplatsolycka.

Bra för dig att veta är att arbetsgivaren senast en månad efter det att du började arbeta skall ha gett dig skriftlig information om alla villkor som är av väsentlig betydelse för anställningsavtalet eller anställningsförhållandet.

I det här fallet verkar det som att ni är överens om att du varit provanställd. Vad gäller provanställningar enligt 6 § LAS kan du avskedas när som helst utan några särskilda skäl. Här har dessutom arbetsgivaren särskilda skäl om det stämmer att det var arbetsbrist.

En arbetsgivare begränsas dock av 31§ LAS som innebär att om arbetsgivaren vill avsluta prövotiden i förtid måste denne meddela arbetstagaren 14 dagar före. Han kan alltså säga upp dig men måste meddela dig 14 dagar i förväg. Du kan kräva av din arbetsgivare att få lön för dessa 14 dagar.

Jag råder dig att kontakta facket för att få hjälp med detta.

Lycka till!

Emil Blomqvist
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll