FrågaKÖPRÄTTÖvrigt23/08/2018

Avlämnande enl. KköpL, ångerrätten på distans, formkraven för ett giltigt testamente

Hej! Jag undrar om ni kan svara på några sant/falskt påståenden. Jag anser att dem går att tolka på lite olika sätt men det anser inte min lärare. Dem rätta paragraferna skriver jag bredvid.

1. En vara är avlämnad när konsumenten tagit hand om den. (KKöpL 6§)

2. Vid internethandel har en köpare "ångerrätt" efter det att han/hon fyllt i en särskild blankett som sedan sänds till säljaren. (Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler 2:10 st 1)

3. Ett testamente ska upprättas skriftligen och kan sedan bevittnas. (ÄrvB 10:1)

MVH

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänt dig till oss på Lawline!

Jag utgår ifrån att läraren förutsatt att ni ska hitta bestämmelserna själva eller att ni har tränat på dessa bestämmelser innan ni svarade på dessa frågor. Jag skriver mitt svar i den ordning du angett dina punkter i din beskrivning.

1. Min tolkning: ni skulle nog kontrollera vad som krävdes för att en vara ska anses vara avlämnad. I påståendet framgår att varan avlämnas när konsumenten "tagit hand om varan". Enligt 6 § KKöpL ska varan ha kommit i konsumentens besittning. Att konsumenten "tagit hand om" varan betyder ofta att konsumenten fått varan i sin besittning. Även om uttrycket "ta hand om" varan kan innebära olika saker och det hade varit bra att läraren definierade vad som avsågs med denna formulering, så anser jag att denna formulering ändå borde tolkas som att varan hamnar i konsumentens besittning. Jag skulle därför svara Sant på detta påstående.

2. Min tolkning: det är flera olika saker som kan behöva undersökas, och det innebär kanske att påståendet kan tolkas på lite olika sätt, eftersom man inte vet vad det är man ska säga är sant/falsk. Men utfallet på alla frågor i detta fall skulle ändå bli Falskt, så det spelar ingen roll hur man tolkar påståendet. De frågor som kan ställas är: (a) vilken är tidpunkten för att få denna ångerrätt och om ångerrätten t ex bara kan fås efter att en viss blankett skickats, och (b) om det alls krävs att en särskild blankett fylls i.

Svaret på fråga (a): såsom det framgår i den relevanta bestämmelsen (2 kap. 10 § st. 1 distansavtalslagen) har köparen rätt att ångra sig och alltså frånträda avtalet. Denna ångerrätt finns där från tidpunkten köparen skrivit på avtalet. Har man som köpare råkat ångra sig 5 minuter efter att man köpt något på internet kan man alltså använda sig av denna ångerrätt direkt om man så vill. Sedan finns bestämda tidsfrister och köparen kan alltså inte ångra köpet efter 15 dagar (sista dagen att ångra sig beräknas genom 12 §). Ångerrätten fås alltså inte genom att en blankett skickas, utan den finns alltid där från tidpunkten man slutit ett avtal, men ångerrätten gäller bara under viss tid.

Svaret på fråga (b): i samma bestämmelse (2:10) står att köparen ska "lämna eller sända ett meddelande" till säljaren inom viss tid för att kunna ångra avtalet. Med detta "meddelande" avses olika sorters meddelanden: skriva på posten, skicka e-mail, ringa till kundtjänsten mm. Det enda som krävs är att säljaren ska kunna förstå att köparen vill ångra köpet. Sedan finns det såklart internetföretag som redan formulerat tydliga mallar/blanketter för att underlätta för köparen att ångra sig. Men som köpare måste man inte alls använda sig av dessa mallar för att kunna ångra köpet, utan det räcker med att man skickat ett meddelande där det tydligt framgår att man vill ångra köpet/avtalet eller ringt (en annan sak är att det bli en bevisfråga om man alls meddelat t ex ringt).

Utfallet i båda fallen har alltså blivit Falskt.

3. Min tolkning: här borde ni kanske kontrollerat de krav som ställs för att upprätta ett testamente. Som framgår av 10 kap. 1 ÄrvB måste ett testamente uppfylla vissa formkrav för att vara giltigt. Formkraven är att testamentet är skriftligt och att det samtidigt som det underskrivs bevittnas av två personer (de måste närvara när testamentet underskrivs och deras namn ska framgå på testamentet.) Bevittnandet av testamentet får inte ske efteråt. Sedan finns det såklart ett undantag till dessa formkrav. Undantaget finns i 10 kap. 3 § ÄrvB, enligt vilken ett testamente ändå kan vara giltigt utan att det bevittnats, men bara om det rört sig om en nödsituation dvs. att testamentskrivaren befann sig i ett döendetillstånd eller låg på dödsbädden. Visste du/ni eleverna inte att det var 10:1 som avsågs, kan det hända att det blev oklart om vilken av testamentena som avsågs i påståendet. Eftersom det i påståendet inte framgår att det rör sig om en nödsituation, så hade jag utgått ifrån att det rör sig om ett vanligt testamentsfall. 10:3 är som sagt ett undantagsfall. Men om ni t ex inte blivit informerade om att 10:3 är ett undantag, kan det kanske skapa tolkningsproblem. Läraren hade nog annars nämnt i påståendet att det rört sig om en nödsituation. Det sista påståendet är alltså Falskt.


Hoppas att du fått svar på dina frågor! Hör gärna av dig igen om du har fler frågor.

Med vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo