Avbeställa en vara innan leverans

2020-12-14 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Hej!Jag har provat ut och beställt en brudklänning i butik, den beräknas levereras i februari 2021. Nu är jag gravid och klänningen kommer alltså inte passa vid bröllopet. Har man då rätt att ångra köpet? Klänningen är ju köpt i butik men levereras inte på flera månader. Tacksam för svar.
SVAR

Hej och tack för att ni vänder er till Lawline med er fråga!

Avbeställningsrätt för konsumenter

När du som privatperson handlar lösa saker (t.ex. en brudklänning) från ett företag är konsumentköplagen tillämplig (1 § KKL). Det finns ingen lagstadgad ångerrätt som det finns när man handlar saker på distans. Däremot har du som konsument rätt att avbeställa varan innan den levererats till dig. Om du avbeställer varan har säljaren inte rätt att hålla fast vid köpet och kräva betalning (37 § KKL). Däremot kan säljaren ha rätt till ersättning i vissa fall.

Säljarens rätt till skadestånd vid avbeställning

Om du som konsument avbeställer varan innan den levererats till dig kan säljaren ha rätt till skadestånd i vissa fall. Detta gäller i tre olika fall (41 § KKL); 1. om säljaren haft särskilda kostnader som säljaren har haft för att ingå och fullgöra avtalet till den del säljaren inte kan tillgodogöra sig dessa på annat sätt, 2. om säljaren haft särskilda kostnader till följd av avbeställningen, 3. för den förlust som säljaren i övrigt haft med ett belopp som är skäligt med hänsyn till priset för varan, tidpunkten för avbeställningen, omfattningen av nedlagt arbete och omständigheterna i övrigt.

Sammanfattning och råd

Du har alltså ingen ångerrätt när du handlat en brudklänning i butik. Däremot har du rätt att avbeställa brudklänningen tills dess att den har levererats till dig. Ju längre tid du väntar med att avbeställa klänningen desto större blir sannolikheten att säljaren dragit på sig kostnader som kan utlösa rätt till skadestånd. Det är svårt att säga exakt vad för kostnader som säljaren skulle kunna kräva om du skulle avbeställa eftersom jag inte vet de exakta omständigheterna i ditt fall.

Mitt råd är att kontakta säljaren och förklara din situation samt att du gärna vill avbeställa brudklänningen. Möjligtvis kan ni komma överens om att ändra storleken eller liknande. Eftersom det handlar om att ni ingått ett avtal med varandra och företaget förhoppningsvis värnar om sina kunder borde ni kunna komma överens om en bra lösning.

Om du har fler frågor är du varmt välkommen att ställa dem till oss på Lawline!

Med vänliga hälsningar,

Matilda Hamner
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (1189)
2021-04-14 Vad kan man göra som privatperson om man har köpt en vara från tradera men den uteblir?
2021-04-14 Vilka påföljder aktualiseras vid säljarens dröjsmål?
2021-04-14 Vilka skyldigheter har ett företag vid felaktig vara?
2021-04-12 Konsuments reklamationsfrist

Alla besvarade frågor (91194)