Att "säkra gemensam bostad" då det finns särkullbarn
Hej
Jag och min man har gift oss. och han har 3 barn och jag har ett barn. sen har vi ett gemensamt. Hur skulle det bli om någon av oss dör när det gäller bostad . makens 3 barn har han inte kontakt med och han vill bara ge dem sin lagliga del inget annat. Om tex min make dör så blir jag då tvungen att löda ut hans 3 barn då eller kan man skriva något brev om att jag ska få en "säkrad bostad"
tacksam för svar
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Om exempelvis din make skulle gå bort måste ni göra en bodelning (9 kap 1 § ÄktB). I denna delar ni upp ert giftorättsgods lika mellan er (10 kap 1 § ÄktB). All egendom ni äger ska som utgångspunkt anses vara giftorättsgods, om den inte har gjorts till enskild (7 kap 1 § ÄktB). Kort sagt kan man alltså säga att er bostad kommer att delas lika mellan er vid en bodelning, till exempel om någon av er skulle gå bort.
Då någon avlider är det ens bröstarvingar, barn, som ärver en i första hand (2 kap 1 § ÄB). När det är ett gemensamt barn till makarna kommer den efterlevande maken ärva dennes del med fri förfoganderätt. Om din man skulle gå bort skulle hans fyra barn dela lika på all hans kvarlåtenskap. Den del som ert gemensamma barn ärver kommer att gå till dig och du kommer att få fri förfoganderätt över detta. Den del som de tre särkullbarnen ärver kommer dessa däremot att kunna få ut direkt efter hans död (3 kap 1 § ÄB). Eftersom de tillsammans kommer att ärva 3/4 av hans kvarlåtenskap finns det en stor risk för att de "får" bostaden. Det finns dock vissa sätt att undvika detta på.
Först och främst finns det en möjlighet för särkullbarn att avstå sitt arv till förmån för den efterlevande, alltså dig. Denna regel återfinns i 3 kap 9 § ÄB och innebär att särkullbarnen inte tar ut sin del direkt utan låter dig ärva din man. Särkullbarnen får sedan rätt till ett efterarv då du går bort, precis som ert gemensamma barn. Då ni inte verkar ha så mycket kontakt med dessa tre särkullbarn är det dock en liten chans för att de går med på detta. Det finns en möjlighet att skriva ett testamente där man skriver att särkullbarn endast ska få sin laglott. I detta kan man skriva att särkullbarnen kan få hela sin arvslott om de väljer att avstå arvet till förmån för den efterlevande maken. På detta sätt ger man särkullbarnen ett incitament att vänta med att kräva sitt arv tills efter att båda makar dött eftersom de får en större del av arvet då. Det är dock inte säkert att särkullbarnen går med på detta utan väljer att nöja sig med sin laglott men i gengäld få ut den direkt.
I 11 kap 8 § ÄktB finns en möjlighet för den make som "bäst behöver" bostaden att få denna på sin lott vid en bodelning. Denna gäller till förmån för den efterlevande maken, alltså dig i exemplet. Om du kan visa att du bäst behöver denna bostad har du rätt att få köpa ut bostaden av din make. Detta förutsätter dock att du kan betala särkullbarnen det värde som de annars skulle ha fått ut av sin del i bostaden.
Din make kan även testamentera bort sin del i bostaden till dig. Däremot måste särkullbarnen alltid få ut sin laglott. Detta är hälften av det de har rätt till enligt den vanliga arvsordningen (7 kap 1 § ÄB). Så länge de kan få ut sin laglott på annat sätt, genom annan egendom, kan din make dock som sagt testamentera bort bostaden till dig.
Sedan finns det ett ytterligare alternativ. Detta är att ni skriver ett äktenskapsförord och genom detta gör bostaden till din enskilda egendom. Detta innebär att bostaden inte går till en eventuell bodelning utan hamnar direkt på "din sida" i detta fall. Nackdelen med detta alternativ är dock att din man riskerar att förlora mycket pengar om ni istället skulle skilja er innan någon dör eller om du går bort först.
Hoppas att du fått svar på din fråga!
Med vänlig hälsning