Att adoptera sin sambos barn

2017-09-15 i Adoption
FRÅGA
Om jag som man adopterar min kvinnliga sambos vuxna son med sonens skriftliga godkännande, blir jag då ensam förälder eller fortsätter min sambo att vara mamma?
SVAR

Hej och tack för du vänt dig till Lawline med din fråga!

Det är endast gifta som kan adoptera gemensamt enligt 4 kap. 4 § föräldrabalken (här). Eftersom det bara är gifta som kan adoptera gemensamt blir konsekvensen att en ogift person som adopterar någon som huvudregel blir ensam förälder. Om du adopterar din sambos son kommer du då att bli ensam förälder och din sambos biologiska föräldraskap kommer bli utsläckt.

Enligt en statlig utredning från 2009 har det föreslagits att även en sambo kan adoptera den andra sambons barn. Denna utredning har dock inte lett till någon förändrad lagstiftning.

Svaret på din fråga blir då sammanfattningsvis att eftersom sambos inte gemensamt kan adoptera blir konsekvensen att du blir ensam förälder om en adoption sker av den vuxna sonen. För att undvika detta kan man ingå äktenskap och således vara gifta med varandra vid en adoptionsansökan.

Länk till den statliga utredningen:

Modernare adoptionsregler (s. 109- angående sambor och adoption)

Med vänliga hälsningar,

Anton Magnusson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (602)
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn
2021-07-30 Adoptera 18 åring
2021-07-29 Krävs det samtycke från de biologiska föräldrarna vid en vuxenadoption?
2021-07-21 Kan man adoptera utländska vuxna över 18 år?

Alla besvarade frågor (94628)