Arvsrätt för barn utan vårdnad

2017-07-11 i Arvsordning
FRÅGA
Pappan död ock bodde ensam två barn 20år 16år. Har ett barn med en annan som är 7år nu som han inte hade någon vådnad om hur blir arvet?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Eftersom pappan hade tre egna barn, är det dessa som är hans närmaste arvingar och som har rätt att dela lika på hans kvarlåtenskap (vårdnad saknar betydelse här), enligt 2 kap 1§ Ärvdabalken. De har alltså rätt till en tredjedel vardera.

Om pappan var gift när han gick bort, ska hans kvarlåtenskap först tillfalla den efterlevande partnern och barnen får då ut sina arv först när den efterlevande partnern gått bort, enligt 3 kap 1§ första stycket Ärvdabalken. I detta fall verkar det dock som att pappan inte var gift och i sådana fall är det alltså de tre barnen som direkt ska ta lika stor del av hans arv.

Viktigt att komma ihåg är att om pappan hade något testamente, ska det som står i testamentet gälla före lagen. Det är därför viktigt att se efter om något testamente finns och vad det innehåller. Om pappan har testamenterat sin kvarlåtenskap till någon annan än de tre barnen, har de tre barnen åtminstone rätt att få ut hälften av sina arv. Detta eftersom pappan inte har rätt att göra sina barn helt arvslösa, se 7 kap 1§ Ärvdabalken.

Hoppas att mitt svar är till din hjälp.

Med vänlig hälsning,

Louise Sundström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1708)
2022-01-18 Arvskifte när det finns särkullbarn
2022-01-11 Hur fördelas arv mellan syskon och halvsyskon?
2021-12-30 Syskonbarnbarns arvsrätt
2021-12-30 Tillhör make/maka den legala arvsordningen?

Alla besvarade frågor (98494)