Arvinge dör innan arvsskiftet

FRÅGA
Hej,Min mans far avled i augusti. Han hade ej sambo eller fru men 4 barn. Bouppteckningen är registrerad och arvsskiftet var planerat att göras snart. Allthar varit okomplicerat då det handlar endast om lite pengar på banken. Men nu avled ett av syskonen i en tragisk olycka i oktober. visst är det så att den del som hon har rätt till ska in i hennes dödsbo?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det stämmer att hennes del ska in i hennes dödsbo eftersom att hennes arvingar inte blir delägare i hennes dödsbo. Detta eftersom hon levde när hennes far avled och hon därför kan ärva honom (1 kap. 1 § ÄB). Vidare har hennes arvingar en rätt först sedan hon avlidit och de är därför delägare i hennes dödsbo men inte hennes fars (18 kap. 1 § ÄB).

Hoppas det var svar på din fråga!

Vänligen,

Hanna Rappmann
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1106)
2021-09-14 ​​Hur lång tid brukar det ta tills man får ut sitt arv?
2021-09-01 Vem ärver om arvtagaren hinner avlida innan bouppteckningen är klar?
2021-08-31 Vem ärver min avlinda morbrors fru?
2021-08-31 måste en bodelning göras?

Alla besvarade frågor (95782)