Ärver sambos varandra?

2019-06-19 i Sambo
FRÅGA
Fråga om arv.Min far är sedan många år sammanboende med en kvinna som inte är min mor. De är alltså inte gifta men bor tillsammans i hennes bostadsrätt. Far har en bostadsrätt som ingen bor i. Han har inte skrivit något testamente. FRÅGA: Vad händer om far dör innan hans sambo dör? Utgår arv även till henne?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt svensk arvsrätt har efterlevande sambo ingen arvsrätt efter en avliden sambo. Till skillnad från makar har därmed sambor inte rätt att ärva varandra vid dödsfall om de inte skrivit ett inbördes testamente. I och med att din far inte skrivit något testamente kommer arvet efter honom att följa den legala arvsordningen enligt 2 kap. ärvdabalken, varvid bröstarvingar tillhör den första arvsklassen.

Vänligen

Johan Tivéus
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
HalAlå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-06-19 14:06
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo (389)
2019-09-10 Är fordon samboegendom?
2019-09-03 Ärver min sambo mina skulder?
2019-08-06 What are the laws regarding property within common law relationship?
2019-07-28 Ärver mina barn eller min sambo min egna bostad om jag går bort?

Alla besvarade frågor (72978)