Ärver barn efter förälder som inte har vårdnaden?

2017-05-29 i Arvsordning
FRÅGA
Jag har kontakt med en man som är biologisk förälder till två barn. Han har inte vårdnad om dem utan modern är enskild vårdnadshavare. Ärver barnen fadern dvs har de arvsrätt efter honom?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Svaret på din fråga är ja, barnen ärver efter fadern trots att det endast är modern som har vårdnad om dem. Detta gäller enligt 2 kap 1 § ÄB. Vem som har vårdnad om barnen har ingen betydelse inom arvsrätten, så länge man är någons biologiska eller adopterade barn ärver man alltså.

Om fadern inte vill att barnen ska ärva skulle han kunna upprätta ett testamente där han testamenterar bort sin egendom. Han kan dock bara testamentera bort hälften, resten går alltid till barnen enligt deras rätt till laglott (7 kap 1 § ÄB). Finns det inget testamente ärver barnen allt.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Hedvig Johansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1636)
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?
2021-07-20 Hur ser den svenska arvsordningen ut?
2021-07-20 Ärver änka sin svärförälder?

Alla besvarade frågor (94177)