Arbetstillstånd - Vad får man göra? Och söka uppehållstillstånd på grund av anknytning - Vad gäller?

Hej! Jag fick uppehållstillstånd och arbetstillstånd nyligen. Har funderingar kring processen ifall man får nytt kontrakt hos samma arbetsgivare, alltså ny titel, nya arbetsuppgifter, ny lön och nya villkor. Behöver man meddela Migrationsverket detta eller måste man ansöka om ett nytt arbetstillstånd? Undrar även vad som händer ifall jag byter jobb inom de första 24 månaderna, till ett nytt yrke som uppfyller kraven för arbetstillstånd, är mitt arbetstillstånd i risk ändå?! Jag har varit gift med en svensk kvinna i mer än fyra år, vi kunde inte söka om anknytning tidigare då min fru inte hade ett heltidsarbete, men nu är hon tillsvidareanställd och uppfyller alla krav, kan vi lämna in ansökan om anknytning "tillstånd" medan jag jobbar? Vad händer ifall vi får ett barn. Tack på förhand. Vi uppskattar er hjälp!

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline,

UTREDNING

Den lagstiftning som främst behöver beaktas vid behandlingen av ditt ärende är utlänningslagen (UtlL) och utlänningsförordningen (UtlF). Utan ingående kunskaper om alla för ditt ärende relevanta omständigheter är det dock svårt att göra en adekvat bedömning. Nedan utredning kommer därför att bli något generell till sin karaktär.

Kan du byta arbetsgivare och få nya arbetsuppgifter med stöd av ditt nuvarande arbetstillstånd?

Enligt 6 kap. 2 § 1 st. UtlL får arbetstillstånd ges en utlänning som erbjudits anställning om 1. anställningen gör det möjligt för honom eller henne att försörja sig och 2. lönen, försäkringsskyddet och övriga anställningsvillkor inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen. De nyss nämnda kraven verkar naturligtvis inte vara några problem eftersom du nyligen har blivit beviljad ett arbetstillstånd.

När det sedan gäller din första fråga kan följande anföras. I 6 kap. 2 a § UtlL sägs att ett arbetstillstånd enligt 2 § första stycket (se ovan) inte får ges för längre tid än två år och det får inte heller avse längre tid än anställningstiden. Vidare anges att ett arbetstillstånd enligt 2 § första stycket ska knytas till en viss arbetsgivare och avse ett visst slag av arbete. Efter en sammanlagd tillståndstid om två år ska (behöver) tillståndet knytas endast till ett visst slag av arbete. Detta betyder att ditt arbetstillstånd under de första 24 månaderna endast gäller hos din nuvarande arbetsgivare och för det yrke som följer av Migrationsverkets beslut. Om du under den här tiden vill byta arbetsuppgifter som leder till att du får en ny yrkestitel måste ett nytt arbetstillstånd sökas, även fast det skulle vara hos samma arbetsgivare. Svaret på din andra fråga blir därför identiskt med svaret på din första fråga, dvs. om du byter arbetsgivare under de första 24 månaderna måste ett nytt arbetstillstånd sökas hos Migrationsverket.

Ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning - Vad gäller?

Förutom att du måste inneha ett giltigt pass, 2 kap. 1 § UtlL, är utgångspunkten, föga förvånande, att en utländsk medborgare som önskar vistas mer än 90 dagar i Sverige behöver ett uppehållstillstånd, 2 kap. 5 § UtlL. I allmänhet kan ett arbetstillstånd övergå till ett permanent uppehållstillstånd efter ansökan om sökanden (du) i sammanlagt fyra år under de senaste sju åren har haft uppehållstillstånd för arbete, 5 kap. 5 § 1 st. 1 p. UtlL. Det kravet uppfyller du emellertid inte i dagsläget. Man kan även bli beviljad uppehållstillstånd på grund av anknytning, exempelvis om man är gift eller har för avsikt att ingå äktenskap eller ett samboförhållande, 5 kap. 3-3 a §§ UtlL. Du är gift, men ett sådant tillstånd får dock beviljas endast om den person som utlänningen åberopar anknytning till kan försörja sig och har en bostad av tillräcklig storlek och standard för sig själv och utlänningen, 5 kap. 3 b § UtlL, jfr Migrationsöverdomstolens (MIG) avgörande MIG 2011:16. Utöver detta gäller för permanent uppehållstillstånd en allmän regel, vilken bygger på att om man haft uppehållstillstånd eller på annan laglig grund vistats/varit bosatt i Sverige utan avbrott de senaste fem åren så kan man få ställning som varaktigt bosatt, 5 a kap. 1 § UtlL, vilket i sin tur ger rätt till permanent uppehållstillstånd, 5 kap. 2 b § UtlL.

Möjligheten att kunna få ett permanent uppehållstillstånd som arbetstagare kräver, utöver vad som tidigare sagts, att du har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd (vilket du har), en tillräckligt stor inkomst för att försörja dig (vilket du också torde ha) och att lön, vilket bl.a. inkluderar sjuk- och tjänstepensionsförsäkring, liksom annat försäkringsskydd och övriga anställningsvillkor är marknadsmässiga, dvs. att dessa inte är sämre än de villkor som generellt gäller för svenska kollektivavtal eller det närmast tillämpliga kollektivavtal eller, vid avsaknad av ett sådant, de standarder som följer av sedvänjan i den aktuella branschen, vilket delvis redan har påtalats ovan, 6 kap. 2 § 1 st. 2 p. UtlL. Dessutom får anställningen inte vara subventionerad med något statligt bidrag och den måste också vara varaktig, vilket innebär att det måste röra sig om en tillsvidareanställning, i vardagligt tal ofta kallad fast anställning, alternativt ett nyligen ingånget anställningsavtal som avser minst en tvåårig tjänstgöringstid. Vidare krävs att man har påbörjat sin anställning vid tidpunkten för Migrationsverkets prövning samt att man har de legitimationer som eventuellt krävs för yrket.

Måste du lämna Sverige medan Migrationsverket prövar din nya ansökan?

En ansökan om uppehållstillstånd ska enligt huvudregeln göras innan sökanden (du) reser in i landet, vilket innebär att din ansökan egentligen inte kan beviljas efter ankomsten till Sverige, 5 kap. 18 § UtlL. Men det finns vissa undantag som ibland kan göras gällande av sökanden. En grundprincip inom den svenska utlänningsrätten är ambitionen om att i möjligaste mån upprätthålla familjesammanhållningen, något som också har kommit till uttryck i lagmotiven, prop. 2005/06:72, s. 68 f.. Om du och din hustru har varit sammanboende sedan tidigare (exempelvis utomlands) och under en period om minst två år har du rätt att få ett uppehållstillstånd på grund av anknytning, 5 kap. 3 § UtlL.

Om det skulle vara så att ni har bott tillsammans innan din ankomst till Sverige eller om ett tidigare boendeförhållande eventuellt inte når upp i tvåårsfristen kan ett uppehållstillstånd ändå komma att beviljas om det föreligger en seriös avsikt att inleda ett sådant förhållande, 5 kap. 3 a § 1 st. 1 p. UtlL. Det får inte heller finnas några särskilda skäl som talar emot detta och inom ramen för den bedömningen görs en seriositetsprövning i vilken hänsyn bl.a. tas till längden på förhållandet, hur pass väl ni känner varandra, om ni besitter förmåga att kommunicera på ett språk som båda behärskar, om ni träffas någorlunda regelbundet och om det finns eller väntas barn. Barn ökar, som svar på en av dina frågor, dina chanser att få stanna här permanent. Det ska noteras att det också läggs stor vikt vid eventuell tidigare brottslighet hos sökanden samt risken för att någon i familjen kan komma att utsättas för våld, 5 kap. 17 § 1 st. UtlL. Härutöver ställs det krav på din hustru. Förutom ovanstående krävs att din hustru har möjlighet att försörja er båda samt att hon har en bostad av godtagbar standard och att denna är tillräckligt stor för ändamålet, 5 kap. 3 b § UtlL. Men detta verkar, såvitt jag förstår, inte vara några problem i det här fallet.

När en utlänning har anknytning till en person i Sverige och det skäligen inte kan krävas att personen reser till ett annat land för att där ge in sin ansökan får en ansökan om uppehållstillstånd beviljas även efter inresan till Sverige, 5 kap. 18 § 2 st. 5 p. UtlL. Och som sagt, under förutsättning att äktenskapet bedöms vara seriöst är ett äktenskap med en i Sverige bosatt person en sådan stark anknytning som anges i lagtexten, prop. 1999/2000:43, s. 57. Den skälighetsbedömning som ska göras tar sin utgångspunkt i huruvida omständigheterna i det enskilda fallet når upp i vissa krav. Exempel på detta är om det kan antas att sökanden (du) efter hemkomst kommer att få svårigheter att få pass eller utresetillstånd och det beror på trakasserier från ditt hemlands myndigheter. Andra godtagbara skäl kan vara om hemlandet är avlägset och återvändandet är förenat med stora kostnader, om svensk utlandsrepresentation saknas eller om sökanden riskerar att avtjäna straff för ett påstått brott med politiska förtecken, prop. 1999/2000:43, s. 57 ff..

Om så är fallet kan jag naturligtvis inte svara på. Jag har ingen kännedom om ditt hemland, men egentligen ska, som jag tidigare påpekat, en ansökan om uppehållstillstånd ges in till den svenska beskickningen eller det svenska konsulatet i ditt hemland alternativt direkt till Migrationsverket om något av de ovan nämnda undantagen kan göras gällande, 4 kap. 20 § UtlF.

Avslutande ord och ytterligare rådgivning

Sammanfattningsvis kan det ändå finnas goda chanser för dig att kunna ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning eftersom du och din hustru har varit gifta i fyra år. I synnerhet om ni väntar barn. Men alla krav som redovisats ovan måste fortfarande beaktas och Migrationsverket tar alltid hänsyn till dessa. Om du kan ansöka på anknytning på plats här i Sverige låter jag vara osagt. Förslagsvis kontaktar du Migrationsverket och ber om ytterligare upplysningar. Vi på Lawline kan även bistå dig (och företräda dig) i en kommande process om så önskas.

Vid fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig på nytt. Antingen här på hemsidan och då genom några av våra utmärkta betaltjänster eller via vår ordinarie byråverksamhet. Själv nås jag på jacob.bjornberg@lawline.se och du får mer än gärna kontakta mig direkt ifall du önskar ytterligare hjälp i den fortsatta processen. I så fall kan jag slussa dig vidare till någon av byråns eminenta jurister utan att du behöver sitta i telefonkö. Mot bakgrund av COVID-19 erbjuder våra jurister idag möten såväl telefonledes som på Teams och andra liknande digitala plattformar.

Avslutningsvis är den livliga förhoppningen att min hantering av ditt ärende har varit matnyttig och presenterats i en för dig utförlig och tillfredsställande form. Återkom gärna med synpunkter genom att skicka in ett omdöme när du mottar en sådan förfrågan.

Vänligen,

Jacob BjörnbergRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Migrationsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000