Arbetsledningsrätten

2019-07-31 i ARBETSRÄTT
FRÅGA
Hej, jag arbeta på 75% Brukade arbeta mån-tors och ha ledigt på fredagar.Nu under sommaren pratade jag och min chef om jag skulle kunna testa på att arbeta 5dagar/veckan (fortfarande 75%). Jag har nu gjort det i Juni och Juli. I förra veckan sa jag till min chef att jag vill börja med 4dagar istället för det funkade bättre för mig.Jag arbetar 75% eftersom jag har inte mår så bra psykiskt och har redan svårt med 75%.Han gav mig besked igår och sa, "Du ska fortsätta 5dagar i veckan tills du har varit på semester sen kan vi prata om att gå till 4dagar efter din semester. Du har rätt till 3 veckors semester (15dagar). Även fast jag vet att jag har fler dagar att ta ut. Min semester börjar den 26 Augusti. Får han göra så om han lovade mig att jag kunde byta tillbaks när jag ville? Jag är inte bra på att stå på mig. Vill bara veta vad som gäller.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Frågor som denna regleras bl.a. i lagen om anställningsskydd (LAS), arbetstidslagen, kollektivavtal och praxis.

Arbetsledningsrätten
Inom svensk arbetsrätt gäller principen om arbetsgivarens arbetsledningsrätt. Denna innebär att arbetsgivaren har rätt att leda arbetet genom att t.ex. bestämma hur arbetet ska utföras och vilka arbetstider som gäller så länge arbetstidslagen följs. Detta gäller utan stöd i kollektivavtal då det är en allmän rättsprincip på området.

Det är svårt för mig att med säkerhet bedöma läget i just ditt fall då jag inte har ytterligare information gällande dina villkor. Du kan dock utgå från att arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet (självklart med vissa begränsningar) och att det därför i detta fall tyvärr kan vara så att du får följa vad din chef meddelat dig.

Jag hoppas att du fått någon klarhet i situationen, kom annars gärna tillbaka med en ny fråga.

Vänligen,

Lars Bergström
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
CT Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-01 15:42
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1626)
2019-09-16 Provanställning - avbrytande utan skriftligt besked eller angiven anledning
2019-09-10 När får arbetsgivaren hålla inne lön?
2019-08-31 Är det lagligt att en barber får schemaläggning endast en vecka i förväg?
2019-08-31 Hur går lönebildning till i Sverige?

Alla besvarade frågor (72865)