Arbetsgivarens skyldighet vid omplacering

2020-05-30 i ARBETSRÄTT
FRÅGA
Har min chef rätt att omplacera mig under min föräldrar ledighet utan att informera eller diskutera det med mig?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Arbetsgivare har en långtgående arbetsledningsrätt som innebär att arbetsgivare relativt fritt kan leda och fördela arbetet. Omplaceringar sker helt utifrån arbetsgivarens arbetsledningsrätt. Arbetsgivaren måste dock göra en noggrann omplaceringsutvärdering. Det arbetsgivaren ska göra är att leda lediga anställningar, men behöver inte skapa nya typer av anställningar. För att kunna bli omplacerad måste arbetstagaren ha tillräckliga kvalifikationer för den nya anställningen.

Det finns begränsningar för arbetsgivare gällande omplaceringar och det är att en omplacering inte får ske i diskriminerande syfte. Lagar som ger arbetstagaren rätt till ledighet innehåller också ofta hinder mot omplacering som kan komma att innebära en försämring, och som sker endast pga arbetstagaren utnyttjat sin rätt till en laglig ledighet. Omplaceringar får inte strida mot kollektivavtal eller mot god sed på arbetsmarknaden.

Du ska bli erbjuden en omplacering, och sedan har du rätt att ta ställning om erbjudandet ska accepteras eller inte. För att vidare utreda frågor är du varm välkommen att boka tid med vår juristbyrå för det här

Vänligen,

Andrea Vrcic
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1781)
2020-10-25 Finns det formkrav på ett anställningsavtal?
2020-10-24 tatueringar i juristbranschen
2020-10-23 Har en arbetsgivare rätt att begära ut belastningsregister?
2020-10-22 Behöver en anställd tala om för sin arbetsgivare om sina mediciner?

Alla besvarade frågor (85335)