Är våldtäktsanklagelser förtal?

FRÅGA
Hej! Har nyligen fått veta att det sprids ett rykte av person x om att jag har, en kväll i september förra året, drogat en person och våldtagit henne (person y). Person y vet att det inte är så, då hon är en bekant till mig och hon blev utslängd från baren vi var på. Jag gick ut och gav henne vatten och väntade på att en taxi skulle komma. Har nu nyligen fått veta att person x har gått runt och sagt att jag drogar människor och håller på mycket med droger själv, av nu fler som vet att det inte är så och berättat det för mig. Jag pluggar till sjuksköterska för guds skull. Är detta förtal? Det känns som att det påverkat min kontakt med vissa som jag vet känner henne också. Tacksam för svar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga,

Regler om ärekränkning och förtal finner du i 5 kap. brottsbalken (här).

Enligt 5 kap. 1 § brottsbalken är det förtal att utpeka någon som brottslig eller klandervärd i syfte att utsätta dem för andras missaktning. Observera att detta inte gäller rena värdomdömen så som "dum" eller "dålig". Att som i ditt fall på ett konkret sätt utpeka någon som brottslig faller dock inom bestämmelsens tillämpningsområde.

Sådana nedsättande uppgifter kan ändå tillåtas om det med hänsyn till omständigheterna är försvarligt att lämna dem och det visar sig att uppgiften var sann eller att personen hade skälig grund för att tro att det var sant. Detta betyder alltså att man får lämna uppgifter som inte är sanna om det är försvarligt och man haft fog att tro att det är sant. Det betyder också att en sann uppgift kan vara förtal, om det inte var försvarligt att lämna den.

Ett sådant undantag skulle exempelvis kunna bli aktuellt om du och personen i fråga båda haft fog för att uppfatta situationen på olika sätt. Om inget undantag är tillämpligt och uppgifterna med hänsyn till spridningen eller innehållet orsakat stor skada kan det vara att anse som grovt förtal (se 5 kap. 2 §).

I de flesta fall krävs att du väcker talan om förtal själv, till skillnad från exempelvis yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp som alltid drivs av Justitiekanslern som allmänt åtal (se rättegångsbalken 20 kap. 2 § och brottsbalken 5 kap. 5 §). Preskriptionstiden för förtal är två respektive fem år (se 35 kap. 1 §). Med detta menas att du måste väcka talan inom två år om det är fråga om förtal, och inom fem år om det är fråga om grovt förtal.

Vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1248)
2021-09-20 Brottsligt att påstå att någon lider av psykisk sjukdom?
2021-09-19 Vad blir straffet för den som anklagar annan för vanvård och misshandel av barn?
2021-09-12 Falska anklagelser.
2021-09-05 Är det förtal att skriva negativa saker om sina grannar på Facebook?

Alla besvarade frågor (95767)