Är ett muntligt anställningsavtal bindande?

2017-12-23 i Övrigt
FRÅGA
j.Har sökt ett jobb och vart först och träffat säljchefen och 2 dagar efter vd:n för företaget då allt var brådskande och jag hade ett annat erbjudande på gång. Efter mötet med vd:n mailar säljchefen mig och förklarar att de fått ett mycket bra intryck och vill ge mig ett erbjudande senare under dagen/ början av nästa vecka. I början på nästa vecka har jag ännu inte fått erbjudandet till min mail men vi bestämmer ytterligare ett möte där erbjudandet ska presenteras. 1 timme innan avbokar de mötet och ger mig väldigt korta svar, bla om sjukdom och andra kandidater? Får de göra på detta vis? Jag fattar nu ingenting och har redan tackat nej till det andra erbjudandet då jag uppfattar detta som en muntlig överenskommelse.Tacksam för svar...
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns inga formkrav för att ingå ett bindande anställningsavtal, vilket innebär att det är möjligt att ingå bindande avtal både muntligen och skriftligen. Även muntliga avtal är alltså bindande. Under förutsättning att ni muntligen kommit överens om att du ska bli anställd, har ni ingått ett bindande anställningsavtal. Din arbetsgivare har i sådana fall inte rätt att frånträda avtalet eftersom utgångspunkten är att avtal ska hållas. Utifrån det du berättar låter det inte som att du ännu fått ett erbjudande om anställning och därför ännu inte fått möjlighet att tacka ja till det. Det är därför inte säkert att ni ingått något anställningsavtal.

Även om ni ingått ett avtal och även om ett muntligt anställningsavtal är lika bindande som ett skriftligt, är problemet med muntliga avtal att det är svårt att bevisa att avtal har ingåtts. Om din uppfattning är att ni har ingått ett muntligt anställningsavtal, måste du kunna bevisa det för att avtalet ska stå fast. Finns det inga bevis på de samtal ni haft kan det därför bli svårt att få avtalet att gälla, även om arbetsgivaren har gjort fel.

Om du är medlem i en facklig organisation rekommenderar jag dig att ta kontakt med dem för att få råd och hjälp i frågan.

Hoppas att detta besvarar din fråga. Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss!

Med vänlig hälsning,

Louise Sundström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1994)
2022-01-26 Var hittar man gällande lagar?
2022-01-26 Misstagsbetalning (condictio indebiti)
2022-01-22 Kan arbetsgivaren hindra en från att ha extraarbete?
2022-01-15 Kan man avtala bort lagen om anställningsskydd (LAS)?

Alla besvarade frågor (98703)