Är det tillåtet med dubbla medborgarskap?

2019-11-01 i Migrationsrätt
FRÅGA
Jag är född i Tjeckoslovakien och emigrerade 1968 till Wien och vidare till Sverige( 1972fick jag Svenskt medborgarskap)Idag med hänsyn till läge i Sverige så önskar jagatt ta Tjeckisk medborgarskap och om så möjligt behålla Svenskt.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Enligt svensk rätt (jfr lagen om svenskt medborgarskap) finns det inget hinder mot att ha dubbla medborgarskap. En svensk medborgare kan således ansöka om medborgarskap även i ett annat land och behålla sitt svenska medborgarskap. Däremot bör du vara uppmärksam på att vissa andra länder inte tillåter dubbelt medborgarskap.

Utifrån svenska regler finns det således inget hinder mot att ansöka om medborgarskap i Tjeckien och behålla det svenska om/när det tjeckiska beviljas. Tyvärr kan jag inte ge besked om hur tjeckisk rätt ser ut och om dubbelt medborgarskap är möjligt enligt den staten.

Min rekommendation är att du kontaktar tjeckiska ambassaden i Stockholm som torde ha möjlighet att ge dig svar på huruvida tjeckisk lag godkänner dubbla medborgarskap och hur du går vidare med en ansökan.

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1049)
2020-07-31 Hur långtgående utredningsskyldighet har migrationsdomstolen?
2020-07-29 Påverkar ordningsbot möjligheter till jobb och svenskt medborgarskap?
2020-07-26 Vad gäller för min blivande make som är EU-medborgare?
2020-07-17 ​Kan man få svenskt medborgarskap och pass om man dömts för rattfylleri?

Alla besvarade frågor (82582)