Är det tillåtet att bygga mur på prickad mark längs gatan?

2017-11-09 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Vill bygga mur på prickad mark längs gatan, men kommunen säger nej.Det står redan en utehus på 25 kv.m. på prickad mark.Vi har skickad vidare till byggnads nämnden, men kommunen sa att dom kommer att avslöja också.Finns nåt möjlighet att vinna? Muren är med stolpar, 1.76m. högt och med smide i mitten.
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Du behöver inte bygglov för att med mur eller plank anordna en skyddad uteplats inom 3,6 meter från ett en- eller tvåbostadshus. Muren eller planket får inte vara högre än 1,8 meter. Om uteplatsen, planket eller muren placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs medgivande från berörda grannar. Medgivandet bör vara skriftligt. Ger grannarna inte sitt medgivande måste du söka bygglov. Då får byggnadsnämnden, som du också skickat frågan vidare till, avgöra om du får bygga en mur. Eftersom jag inte vet mer än höjden på muren och omgivningen i övrigt kan jag inte göra en riktig bedömning i hur stora chanser du har att vinna. Bebyggelser som strider mot en detaljplan är som huvudregel inte tillåtna men det finns vissa undantag, såsom om avvikelsen godtagits tidigare (9 kap. 30 § plan- och bygglagen, PBL).

Hoppas du fick svar på din fråga!

Hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1328)
2021-09-22 Ofullständig fråga
2021-09-20 Vart ska man vara folkbokförd vid studier på annan ort?
2021-09-16 Kan jag överklaga en bot för en studentbiljett som jag fått fast jag är student?
2021-09-03 Gallring av villkorlig dom eller skyddstillsyn

Alla besvarade frågor (95785)