Är det straffbart att fotografera ett naket par som har sex ute i naturen?

FRÅGA
Jag undrar om det är straffbart att i hemlighet och på avstånd fotografera ett naket par som har sex ute i naturen?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att svara på din fråga kommer jag hänvisa till brottsbalken (BrB).

Är det straffbart att fotografera ett naket par som har sex ute i naturen?

Det finns ett brott som heter kränkande fotografering, vilket man kan dömas för om man i hemlighet tar bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller ett annat liknande utrymme (4 kap. 6a § BrB). Detta brott hade man alltså kunnat dömas för om personerna hade befunnit sig i sitt hem då bilden tas, men då personerna befinner sig ute i naturen är det inte möjligt att dömas för kränkande fotografering.

Däremot finns det ett annat brott som heter olaga integritetsintrång, vilket man kan dömas för om man gör intrång i någons privatliv genom att sprida en bild på till exempel någons sexualliv eller bild på någons helt eller delvis nakna kropp (4 kap. 6c § BrB). För att spridningen av bilden ska vara brottslig krävs att den är ägnad att medföra allvarlig skada på privatlivet och den personliga integriteten för den som bilden rör. Spridningen ska alltså kunna leda till psykiskt lidande eller andra allvarliga negativa konsekvenser för den enskilde. Med spridning av bilden avses att den görs tillgänglig för mer än ett fåtal personer. Detta kan ske till exempel genom att publicera den på sociala medier.

Sammanfattningsvis är det alltså inte brottsligt att endast fotografera någon som har sex ute i naturen, däremot kan det vara brottsligt att sedan sprida bilden vidare. För olaga integritetsintrång kan man dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Jag hoppas att detta var svar på din fråga! Mvh,

Emma Johannesson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (1201)
2021-07-23 Kan jag fällas för olaga hot om det blir ord mot ord? Hur mycket böter kan jag få?
2021-07-21 Kan skyltar med visst innehåll uppsatta på egen egendom utgöra olaga hot?
2021-07-19 Vem får polisanmäla ett brott?
2021-07-19 Olagliga uttalanden?

Alla besvarade frågor (94160)