Är det brottsligt att skriva på facebook att någon är nazist?

FRÅGA
Jag har kallat en man för nazist på facebook och han ska nu anmäla mig för detta. Jag har judiskt påbrå och han kallar en nazist film för ironiskt och tycker jag är löjlig som inte ser att det är ironi. Undrar om han kan få mig åtalad ?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Regler om brott hittar du i Brottsbalken. (BrB) Att uttala sig nedsättande om någon annan kan innebära att man begår en brottslig gärning enligt 5 kap. BrB gällande ärekränkningsbrott.

Om man uttalar sig nedsättande om någon annan på Facebook innebär det att andra kan ta del av uttalandet och då är det brottet förtal som blir aktuellt. (5 kap 1§ BrB) Men det räcker inte att man lämnar vilka nedsättande uppgifter som helst, vissa saker kan vara helt tillåtna att lämna trots att de är nedsättande. För att du ska ha begått brottet förtal krävs att du utpekade den andre mannen såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnar uppgift som är ägnad att utsätta honom för andras missaktning. Att utpeka någon som aktiv nazist skulle kunna vara att utpeka denne som klandervärd i sitt levnadssätt. Det spelar ingen roll om han faktiskt är nazist eller inte, och även om det du skrev är sant innebär det inte att det inte är brottsligt. Ditt handlande skulle alltså kunna vara förtal och det skulle kunna leda till åtal.

Jag hoppas detta gav dig svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Emelie Lövgren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1237)
2021-07-31 Är det olagligt att kalla någon för hora?
2021-07-31 Förtal och rättsprocessen bakom
2021-07-29 Är det förtal att kalla någon för antisemit?
2021-07-27 Vad är preskriptionstiden för förtal och förolämpning?

Alla besvarade frågor (94584)