Användande av kontroversiellt ord

FRÅGA
Är det olagligt att sjunga n-ordet när man sjunger med i en låt? Är det förtal att kalla någon/sprida ut på skolan/arbetsplatsen att någon är rasist? Får man säga att man tycker det är ok att människor sjunger med i en rap-låt eller är man rasist då?
SVAR

Hej!

Tack för din fråga.

Det är inte olagligt att sjunga ”n-ordet” i en låt. Däremot kan det, av samhället, anses osmakligt att sjunga ordet om man själv är vit. Det kan dock nämnas att det beror på vilket sammanhang ordet används. Det kan anses vara hets mot folkgrupp om det används på fel sätt i fel situation. Man är inte heller per automatik rasist om man anser det vara okej att sjunga ordet eftersom vi i Sverige har yttrandefrihet.

Att sprida rykten om att någon är rasist kan anses vara förtal, vilket är en brottslig handling enligt Brottsbalken 5:1.

Hoppas detta besvarar din fråga.

Joéla Ehnberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1234)
2021-07-27 Vad är preskriptionstiden för förtal och förolämpning?
2021-07-24 Förtal att varna för personer som friats?
2021-07-23 När övergår skvaller i förtal?
2021-07-22 Hur anmäler man brott?

Alla besvarade frågor (94259)