Ansöka om ensam vårdnad då pappan inte tar ansvar vid delad vårdnad

Hej

Jag är gift med en marokanskt kille som bor i Marocko. Vi har aldrig bott tillsammans.

Har ett barn med honom som är 6 månader. Sedan 5 månader tillbaka har vi brutit kontakt med varandra. Jag har ansökt om ensam vårdnad och skilsmässan. Pappa betalar inte underhållsstöd för barnet. Kommer jag att gå ensam vårdnad?

Hur kan jag motivera mig i domstolen att jag vill ha ensam vårdnad?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den här sortens frågor hittar du i föräldrabalkens(FB) 6 kap.

Barnets bästa ska vara avgörande för alla beslut gällande vårdnad, boende och umgänge, 6 kap 2 a § första stycket FB.

6 kap 5 § första stycket FB säger att rätten får besluta om att vårdnaden ska vara gemensam eller anförtro vårdnaden åt en av föräldrarna. I 6 kap 6 § första stycket FB står det att föräldrarna själva får avtala om vårdnaden, men avtalet ska vara skriftligt och ska godkännas av socialnämnden.

Vid bedömningen av barnets bästa tar man hänsyn till kontinuitetsprincipen. Principen, som kan vara aktuell i ditt fall, stadgar att man så långt det är möjligt inte ska rycka upp ett barn hur som helst från den miljö som det är vant vid. Jag förstår det som att det är du som bor med barnet och att du gjort det sedan fem månader tillbaka. Eftersom att pappan bor i Marocko och ni har brutit kontakten med varandra verkar det även som att han inte vill ta sitt ansvar som vårdnadshavare för barnet.

Jag skulle säga att det mesta talar för att du ska få ensam vårdnad för ert barn! Tala bara om det du skrivit här, att pappan bor i Marocko, att han inte har någon kontakt med dig angående barnet, samt att barnet hela tiden har bott hos dig, så kommer det att gå bra!

Hoppas att du fick svar på din fråga och ställ gärna följdfrågor om det är något mer du undrar över!

Gustaf ÅleskogRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Vårdnadstvist? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000