Ansöka om ensam vårdnad då pappan inte tar ansvar vid delad vårdnad

2017-10-24 i Vårdnadstvist
FRÅGA
HejJag är gift med en marokanskt kille som bor i Marocko. Vi har aldrig bott tillsammans.Har ett barn med honom som är 6 månader. Sedan 5 månader tillbaka har vi brutit kontakt med varandra. Jag har ansökt om ensam vårdnad och skilsmässan. Pappa betalar inte underhållsstöd för barnet. Kommer jag att gå ensam vårdnad?Hur kan jag motivera mig i domstolen att jag vill ha ensam vårdnad?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den här sortens frågor hittar du i föräldrabalkens(FB) 6 kap.

Barnets bästa ska vara avgörande för alla beslut gällande vårdnad, boende och umgänge, 6 kap 2 a § första stycket FB.

6 kap 5 § första stycket FB säger att rätten får besluta om att vårdnaden ska vara gemensam eller anförtro vårdnaden åt en av föräldrarna. I 6 kap 6 § första stycket FB står det att föräldrarna själva får avtala om vårdnaden, men avtalet ska vara skriftligt och ska godkännas av socialnämnden.

Vid bedömningen av barnets bästa tar man hänsyn till kontinuitetsprincipen. Principen, som kan vara aktuell i ditt fall, stadgar att man så långt det är möjligt inte ska rycka upp ett barn hur som helst från den miljö som det är vant vid. Jag förstår det som att det är du som bor med barnet och att du gjort det sedan fem månader tillbaka. Eftersom att pappan bor i Marocko och ni har brutit kontakten med varandra verkar det även som att han inte vill ta sitt ansvar som vårdnadshavare för barnet.

Jag skulle säga att det mesta talar för att du ska få ensam vårdnad för ert barn! Tala bara om det du skrivit här, att pappan bor i Marocko, att han inte har någon kontakt med dig angående barnet, samt att barnet hela tiden har bott hos dig, så kommer det att gå bra!

Hoppas att du fick svar på din fråga och ställ gärna följdfrågor om det är något mer du undrar över!

Gustaf Åleskog
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (860)
2021-09-03 Kan en förälders umgängesrätt stoppa den med ensam vårdnad att flytta med sitt barn?
2021-08-31 När kan man ändra vårdnad och när har man rätt till underhållsbidrag?
2021-08-31 Gemensam vårdnad när en av vårdnadshavarna flyttar utan samtycke
2021-08-25 Om pappan vill ha gemensam vårdnad

Alla besvarade frågor (95697)