Anknytning ifrån Sverige, undantag

2016-01-10 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej!Jag (svensk medborgare) är gift med en brasiliansk medborgare och vi väntar även barn om en månad. Vi har ansökt om uppehållstillstånd för honom här i Sverige eftersom det finns ett undantag från huvudregeln att man måste söka i hemlandet innan man reser hit om man har barn. Från början sa de att detta var ett prioriterat ärende eftersom det var ett barn med i bilden, men pga den ökade arbetsbelastningen hos Migrationsverket ändrade de sig helt plötsligt och sa att de inte längre gör prioriteringar alls. Detta innebar att från att det skulle ta runt 4 månader har de ändrat handläggningstiden till 14 månader. Barnet kommer när som helst och han vill självklart inte missa detta pga MIGV ändrat prioriteringar. Vi hade inte alls planerat med detta scenario. Vi har inte heller ekonomiska medel att åka ToR till Brasilien för att få ett nytt turistvisum, och jag får inte inte ens flyga som höggravid. Kan det faktum att han nu kommer att vara här illegalt (är det ens olagligt?!) utan visum, ligga oss i fatet senare när de kommer att handlägga ärendet?Finns det inte rättigheter inom den europeiska rätten om rätt till familjeliv som kränks ifall de skulle tvinga honom att åka tillbaka och missa sitt barns födelse och första år i livet? Han behövs här och han vill vara här med sin nya familj - hur ska vi göra?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga avser uppehållstillstånd på grund av anknytning till dig som maka, men även till ert kommande barn. Detta regleras i 5 kap. 3 § utlänningslagen. Eftersom ni är gifta och väntar ett gemensamt barn kommer det barnet få samma status som dig, alltså svensk medborgarskap, se 2 § lagen om svenskt medborgarskap.

Angående din make och hans rätt att stanna kvar i Sverige under ansökan:

Det framgår av 5 kap. 18 § utlänningslagen att ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning skall göras och beviljas före inresa i landet. Läser du däremot vidare till punkten 5 i den paragrafen (5 kap 18 § utlänningslagen) så framgår det att det finns undantag till att behöva ansöka om uppehållstillstånd från sitt hemland eller ett annat land utanför Sverige där man har laglig rätt att vara. Undantaget som kan vara gällande för er är där det står:

"3a § första stycket 1-4 ...har stark anknytning till en person som är bosatt i Sverige och det inte skäligen kan krävas att utlänningen reser till ett annat land för att ge in ansökan där".

Eftersom ni ansöker från Sverige och i er ansökan åberopar just detta undantag, att din make skall ha rätt att ansöka ifrån Sverige eftersom det inte skäligen kan krävas att han reser till ett annat land och detta på grund av er barn som väntas komma inom 1 månad, så gäller inte längre 5 kap. 18 § utlänningslagen.

Din make behöver alltså inte resa tillbaka till sitt hemland för att ge in sin ansökan där, även om Migrationsverket angett att de inte längre har prioriteringar och er ansökan nu kan tänkas ta 14 månader. Han kommer inte vara här illegalt förrän han får ett avslag på sin ansökan och ett utvisningsbeslut, men ändå stannar kvar. Skulle detta hända längre fram i tiden har barnet antagligen redan fötts och då kan han överklaga beslutet av Migrationsverket och anföra likadana skäl till varför han ska få ansöka ifrån Sverige, då han är fadern till barnet med svensk medborgarskap. Han skall även i överklagan begära inhibition av (stoppa) verkställighetsbeslutet så att han får stanna kvar under tiden av överklagan.

Angående din fråga om rätt till familjeliv har du helt rätt. Dessa undantag jag talat om ovan innebär just rätt till familjeliv.

Sammanfattningsvis skall din make kunna få stanna kvar i Sverige med dig under tiden för hans ansökan, då ni åberopar undantaget till att behöva ansöka ifrån sitt hemland på grund av ert kommande barn. Han är alltså inte här illegalt. Inte förrän han skulle få ett avslag och utvisningsbeslut med direkt verkställighet. Skulle det ske överklagar ni beslutet enligt ovan.

Jag kan även då rekommendera er att boka tid med en jurist för att få den hjälp ni då eventuellt kommer behöva. För att boka, klicka här.

Kommentera gärna nedan om ni har fler frågor till mig! Lycka till!

Vänliga hälsningar,

Bassima Demir
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1094)
2020-11-22 Kan uppehållstillstånd ansökas efter inresa?
2020-11-18 Förlust av svenskt medborgarskap för medborgare som är bosatt i utlandet?
2020-11-17 Hämta en familjemedlem till Sverige
2020-11-17 Äktenskap utanför Sverige

Alla besvarade frågor (86372)