Ångrat försäljning av hund

Hej jag har sålt hund till en kvinna och efter två timmar ringde jag henne att vi vill ha köpa tillbaka hunden men hon vill inte prata med mig: jag har skrivit till henne att vi är ledsna och att barnen gråter och jag efter hunden men hon svarar inte, vad ska vi göra vi har skrivit på köpekontraktet.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som jag tolkar din fråga så undrar du om det finns något stöd i lagen för att häva ett köp på grund av att du som säljare ångrat dig. Det ska inledningsvis nämnas att avtalslagen är tillämplig lag, det är således denna lag jag kommer att utgå ifrån då jag svarar på din fråga.

Finns det en avtalsklausul som reglerar ångerrätt i avtalet?
Svensk avtalsrätt grundar sig på löftesprincipen, vilket innebär att anbud och accept är två bindande rättshandlingar (1 § Avtalslagen). Huvudregeln inom avtalsrätten är "pacta sunt servanda", vilket innebär att avtal ska hållas. Allt beror således på vad ni har avtalat om vid köpet. Finns det en avtalsklausul som reglerar ångerrätt från köpare och säljare, är det givetvis denna klausul som ska tillämpas.

Annat sätt att häva avtal?
Om någon sådan avtalsklausul inte finns krävs det att den nya ägaren går med på att du får köpa tillbaka hunden, alternativt att den nya ägaren gör sig skyldig till avtalsbrott. Om den nya ägaren exempelvis inte betalar för hunden gör hon sig skyldig till avtalsbrott där du har rätt att häva köpet och få tillbaka hunden.

En annan möjlighet är om avtalet mellan dig och den nya ägaren kan ogiltigförklaras. För att detta ska kunna ske krävs det att någon av ogiltighetsgrunderna i avtalslagen föreligger. Grunderna utgörs av är särskilda situationer som måste förelegat vid köpet. Ogiltighetsgrunderna är:

Att du blivit hotad att skriva under avtalet (så kallat råntvång, 28 § AvtL).Att du har blivit tvingad på olagligt sätt att skriva under avtalet (så kallat utpressningstvång, 29 § AvtL).Att den nya ägaren vilselett dig vid avtalsskrivandet genom att exempelvis uppge fel information (så kallat svek, 30 § AvtL)Att du exempelvis sålt priset till underpris för att du inte förstod vad hunden var värd (så kallat ocker, 31 § AvtL)

Som du förstår är det relativt extrema situationer som måste ha förelegat vid köpet. Du som säljare har bevisbördan för att det föreligger en ogiltighetsgrund. Det räcker inte bara att påstå att en grund föreligger, det ska kunna bevisas.

Min slutsats:
Om den nya ägaren inte gör sig skyldig till avtalsbrott och ingen av ogiltighetsgrunderna föreligger finns det tyvärr inte mycket att göra. Juridisk sett har ett avtal ingåtts och detta avtal som ska hållas. Mitt råd är att prata med den nya ägaren, förklara situationen och försöka komma fram till en lösning på så sätt.


Hoppas att det löser sig!

Med vänliga hälsningar,

Aksinja RönnlundRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Avtalsrätt och Avtals ogiltighet? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning