FrågaKÖPRÄTTÖvrigt28/06/2016

Ångerrätt vid köp i butik

Hej!

Jag köpte min vigselring i Hallbergs guld och butiksbiträdet informerade inte om att rea varor ej har någon bytesrätt. Majoriteten av deras dyrare smycken låg på rea med motiv att man inte kan lämna tillbaka gissar jag på.

När jag ringde de och frågade om öppet köp(ringarna behövde ändras i storlek och därför skulle ta cirka 1 månads tid) så svarade inte butiksbiträdet på min fråga utan jag fick själv ta reda på det i deras hemsida.

Vi ut betalat handpenningen för ringarna. Har jag någon möjlighet att häva köpet? Läste i er hemsida att butiksbiträdet måste informera om ångerrätt vilket jag känner att hon inte alls gjorde. Har inte hämtat ut ringarna än och det är så pass viktigt köp att designen/material ska stämma att jag verkligen vill hitta en utväg i detta ärande.

Tacksam för svar!

Med vänlig hälsningar

Nana

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det lagstadgade informationskravet om ångerrätt gäller distansköp, men inte köp i butik. Butiken är inte enligt lag skyldiga att meddela om de inte tillämpar öppet köp på varan eller om det finns bytesrätt. För att häva köpet krävs i så fall att villkoret är oskäligt eller att varan är felaktig. Jag skulle säga att villkoret i det här fallet inte är oskäligt, bland annat eftersom det inte fråntar dig en lagstadgad rätt (det finns ju ingen lagstadgad ångerrätt vid butiksköp).

Man kan ha synpunkter på marknadsföringen, och hävda att det tydligare skulle framgå att bytesrätt inte gäller för reavaror. Även om marknadsföringen bedöms som undermålig, medför det ändå ingen hävningsrätt.

Hoppas du fick svar på din fråga och att det löser sig med ringarna! Med vänliga hälsningar,

Josefin JennerheimRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Köprätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo